Stembusretoriek van het CDA

Een fraai staaltje van verkiezingsretoriek in het kader van de campagne voor de naderende Statenverkiezingen is wel ten beste gegeven door het CDA. Je moet blijkbaar wat als partij als je er nauwelijks nog toe doet. Dan is luchtfietserij toch wel het minste dat gedaan kan worden om de aandacht te vangen en de kiezer te behagen. Die moet op zijn wenken en wensen bediend worden. En dan is het gekste nog niet gek genoeg, mag er alles geroepen worden zonder verdere gedachten over consequenties en implicaties. En vragen of iets praktisch te regelen is dan wel haalbaarheid bezit, zijn al helemaal niet aan de orde. Twijfels of het uiten ervan worden met het grootste gemak genegeerd of weggezet als dissonanten in dat proces waarin dus alles wijkt voor dat ene doel, het binnenhalen van een stem. Daarvoor is dus alles geoorloofd en mag de fantasie ongebreideld werken en de wens in die campagnetijd gewoon de vader van de gedachte zijn. Vandaar de roep van het CDA om bij echtscheidingen ook voor opa’s en oma’s een omgangsregeling met hun kleinkinderen te treffen. Niet dat het onderwerp iets met de Statenverkiezingen te maken heeft, maar die stembusgang van over een paar weken vormt natuurlijk wel de beste aanleiding en gelegenheid om deze netelige kwestie op de politieke agenda te krijgen. Nog afgezien van het feit dat het haast een kans voor open doel is om er een win – win – situatie van te maken. Voor de christen – democraten zelf op de eerste plaats uiteraard, maar ook voor zovele grootouders. Het CDA wil namelijk zo’n regeling voor opa’s en oma’s die door een scheiding nauwelijks nog contact hebben met hun kleinkinderen.

Soms vertrekt de verzorgende ouder naar het buitenland, of komt het kind in een pleeggezin terecht. Ook gebeurt het dat een ouder het contact tegenhoudt. Grootouders komen nu niet of nauwelijks in aanmerking voor een omgangsregeling, omdat ze moeten aantonen dat ze een nauwe band hebben met hun kleinkind. Het CDA wil het recht op contact en informatie in de wet opnemen. Wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan, zeker dus in verkiezingstijd als er vooral maar wat geroepen wordt dat lekker bekt en valt. Want van realiteitszin kan datzelfde CDA in elk geval niet verdacht worden met deze losse kreet die beslist veel sneller geslaakt is dan alle problemen zijn opgelost die zich nu al voordoen bij het in leven roepen van een omgangsregeling bij echtscheidingen. Waarbij het nog maar om twee partijen gaat. Laat staan als daar ook nog eens de grootouders bij komen. Dan zijn dus kinderen respektievelijk kleinkinderen in het geding plus de ouders en wederzijdse grootouders, die het allemaal naar de zin moet worden gemaakt bij het treffen van zo’n regeling. Kom daar dan nog maar eens om. Krijg dat maar voor elkaar. Wedden dat de kwadratuur van een cirkel nog dichterbij en eenvoudiger is? Maar dat ligt dan natuurlijk weer aan de betrokken mensen waar het idee van het CDA uiteraard goed bedoeld en in de kern voortreffelijk was, als we haar partij-ideologen zouden moeten geloven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stembusretoriek van het CDA

  1. sjoerd zegt:

    Nog even, dan heb je zelfs als ouder niets meer te zeggen en komen de opa’s en oma’s de kleinkinderen in het weekend opeisen…

  2. Mack zegt:

    Vroeger zou ik onmiddellijk in de gaten gehad hebben dat het hier om de verkiezingen te doen was. Nu reageert er iets niet meer in mij, omdat de interesse weg is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s