Samen naar de film…

Een bezoek aan de bioscoop lijkt bepaald niet meer het gezellig avondje uit dat het altijd was. Tenminste als het om een voorstelling in een filmhuis gaat. Want dat blijkt bittere ernst te zijn geworden, een bezigheid, een inspanning die geen gerucht, gelach of ander geluid toelaat, heb ik nu al een paar keer gemerkt. Niet dat ik ook maar in de verste verte op een druktemaker lijk. Het kost mij bepaald weinig moeite om mijn mond te houden of mijzelf in elke andere gevoelsuiting te beperken, als de omstandigheden daar om vragen. Dus ook in een bioscoop, zij het dat ik een enkele keer wel eens iets wil fluisteren tegen degene die in mijn gezelschap verkeert. Bij uitzondering. Dat zeker. Maar ook dan blijk je tegenwoordig toch al over de schreef te kunnen gaan. In een jaar tijd werd ik daar namelijk tot twee keer toe op mijn vingers getikt. Waarover ik best verbaasd was, omdat die correcties mij nogal overdreven voorkwamen. De eerste keer werd ik vermanend toegesproken door iemand die voor mij zat en die zich nogal stoorde aan het feit dat ik wat te hard naar zijn zin lachte terwijl op dat moment de film zelf nog niet begonnen was en alleen de titelrol ervan werd vertoond. Hij voelde zich gestoord in zijn concentratie die hij nodig had om zich in het verhaal in te kunnen leven. Ja, dat soort kostgangers kun je ook tegen het lijf lopen als je er even uit wilt en een goede film hebt uitgezocht.

Onze Lieve Heer blijkt alle maten, soorten en varianten van de mensensoort te bezitten. Waaronder zo een dus, die zich in een andere gedaante een half jaar later ook aan ons presenteerde. Het was nota bene in dezelfde zaal, de Blauwe Zaal van het Maastrichtse Lumière, waar ik, toen de film “Gluckauf” al afgelopen was en de aftiteling ver gevorderd leek, op mijn vingers werd getikt door wederom een man die voor mij zat en die mij vroeg of ik mijn commentaar en oordeel voor mij wilde houden, omdat hij zijn aandacht nodig had om het verloop van de titelrol te kunnen volgen. Wat doe je dan op zo’n moment? Toch niets anders dan allereerst het zwijgen ertoe te doen en vervolgens de schouders op te halen omdat mensen soms echt niet te vatten zijn en je ze vooral in hun eigen waan moet laten. Dat deed ik dus omdat ik mij mijn filmavond niet wilde laten bederven door iemand die zo in zijn eigen wereld gehecht was dat het hem ontging dat er ook nog anderen waren met eveneens hun eigen wereld en beleving en met gelijke rechten. Wat opvallend genoeg toch vaker lijkt te botsen en het er allemaal, ook in de bioscoop, niet leuker op maakt en bij mij alweer de vraag doet rijzen of dit ook weer zo’n teken van deze tijd is. Het zal toch, hoop ik, niet waar zijn. Of zijn mensen echt anders geworden? Waardoor je je bijna bedenkt om nog naar de film te gaan en je dus van arren moede met zoiets als Netflix zou moeten amuseren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Samen naar de film…

 1. Mack zegt:

  Mooi dat ik het weet. Dus niet naar het filmhuis maar gewoon naar de bioscoop.

  • Margo zegt:

   Een filmhuis is toch gewoon een soort bioscoopje? Er worden wat minder commerciële films gedraaid, kunstzinniger misschien? En tja als het om kunst gaat moet je fluisteren, of in adoratie en respect zwijgen.
   Juist wel naar zo’n filmhuis gaan zou ik zeggen en normaal doen. Tenzij er een bord hangt: ten strengste verboden te laten merken dat u leeft.

   • Mack zegt:

    Ik dacht tot voor kort dat een filmhuis een aanstellerig woord was voor mensen die zich wilden onderscheiden qua intellectuele uitstraling, maar het schijnt inderdaad echt iets anders te zijn dan een bioscoop, in die zin dat ze geen hele commerciele films draaien. Dus ik durf het woord filmhuis nu ook te gebruiken.

 2. Dhyan zegt:

  Je hebt kennelijk maar weinig invoelingsvermogen, jij bent toch degene die hier de stilte verstoort die anderen kennelijk nodig hebben voor hun eigen overpeinzingen.

 3. Margo zegt:

  Zeurpieten zijn het. Geef als antwoord dat het jouw avond verstoort als je dit soort gezeur moet aanhoren. Je bent niet in de kerk, toch?

 4. Margo zegt:

  Bij Thérèse net een lange reactie geplempt over het onderwerp: wat is eigenlijk kunst. Dat vind ik hier ook van: een hoop aanstellerij van mensen die zich willen onderscheiden, zich verheven voelen boven het ‘gewone volk’ dat van kunst niets begrijpt en op hen neerkijkt. Ik moet daar om lachen. Dat gesis in zo’n zaaltje is hetzelfde en verdient eigenlijk gewoon een dikke middelvinger. Het is dat we daar te netjes voor zijn opgevoed ….

  • Dhyan zegt:

   Ik kan hier niet reageren, heb mijn reactie op je eigen blog gezet.

   • Margo zegt:

    Dit is toch ook een reactie?

    • Dhyan zegt:

     Inderdaad ik heb twee keer geprobeerd hier een reactie neer te zetten en dat lukte niet want er werd niets geplaatst. Nadat ik mijn reactie op je blog heb geplaatst wilde ik het met deze boenstaande zin nog een keer proberen in de verwachting dat het me wederom niet zou lukken. Tot mijn verbazing kan het ineens weer wel.

 5. Dhyan zegt:

  Hoe het ook zei, de felle toon en het onbegrip verbaast me, is het zo moeilijk accepteren dat er ook mensen bestaan die iets anders beleven dan jij? Ik zou de gewenste stilte in acht nemen als daarom gevraagd werd, maar ja dat ben ik.

  • robschimmert zegt:

   Nou, die stilte nam ik ook beide keren in acht, omdat er om werd gevraagd. Wat niet wegneemt dat ik dit soort reacties om mijn werkelijk zachte gefluister tamelijk overspannen vind. Dat heb willen beweren…..

 6. Dhyan zegt:

  Rob ik begrijp volkomen dat je het overspannen vind ik wilde alleen een lans breken voor degenen die er last van ondervinden. Verdraagzaamheid lijkt namelijk altijd te moeten worden opgebracht door degenen die van rust houden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s