Europese rariteiten

Komen de opmerkelijke berichten meestal uit een Angelsaksische omgeving, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat de abnormaliteit in onze omgeving, de Europese, nauwelijks een kans krijgt, dat onze levenssfeer voorspelbaar en saai is, de verzameling aan curiosa van deze zaterdag laat anders zien. Ze leert dat de Europeaan er ook wat van kan als het om afwijken van het gemiddelde gaat:

Een kunstschilder heeft een toegangsverbod gekregen voor het Stedelijk Museum in Amsterdam omdat hij in e-mails heeft gedreigd op kunstwerken te plassen. De kunstenaar, van wie de naam onbekend is, probeert het verbod maandag bij de rechter ongedaan te maken. ”We betreuren het dat we voor de rechter staan, we hadden de kwestie graag anders opgelost”, zegt een woordvoerster van het museum. ”Wel willen we benadrukken dat het Stedelijk goede redenen heeft voor het opgelegde toegangsverbod. De veiligheid van onze collectie is van primair belang voor ons.” De kunstenaar werd al in 2012 de toegang geweigerd. In e-mails had hij te kennen gegeven een schilderij van Marlene Dumas ”met een welgemikte pisstraal te verbeteren” en een werk van Luc Tuymans onder te plassen. Dit jaar wilde het Stedelijk hem weer toelaten voor een proeftijd van een jaar. Daarop zei hij samen met onder meer Willem Holleeder naar het museum te gaan en dat er dan een grote kans is dat Holleeder ”tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen”. Hierop werd hem de toegang tot het museum weer ontzegd.

De agressieve oehoe die al enkele weken mensen lastig valt in Purmerend en omstreken, wordt ook besproken door buitenlandse media. Vooral de paraplu-maatregel, waarbij mensen wordt geadviseerd om met paraplu de straat op te gaan op plekken waar de uil gezien is, wordt besproken in artikelen in buitenlandse media. Dinsdagavond viel de oehoe twee hardlopers aan op de atletiekbaan in de Noord-Hollandse plaats. Ze moesten zich met hoofdwonden laten behandelen. Vorige week waren twee verstandelijk gehandicapten het doelwit van de vogel op het terrein van de Prinsenstichting. Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel, Uilen en Egelopvang liet eerder weten dat vrouwen in Purmerend en omstreken in het territorium van de beruchte uilensoort extra moeten oppassen. Tijdens het broedseizoen, dat in januari begint, zien oehoe-vrouwtjes die in gevangenschap leven mensenvrouwen als hun natuurlijke concurrent, legt hij uit.

De Finse publieke omroep gaat vanaf 7 maart de Koran integraal uitzenden. Het heilige boek zal van het begin tot het eind worden voorgelezen. Dat heeft de omroep bekendgemaakt. Het is een volstrekt uniek initiatief, stelt de zender. De Koran wordt in zestig afleveringen van een half uur uitgezonden. Het doel van het bijzondere project is de kennis bij de Finnen over de Koran en de islamitische cultuur te verbeteren. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een discussie tussen een gezaghebbende Finse imam en de vertaler van de tekst. Hierin verklaren de twee mannen de religieuze en historische context van de passsages die daarna worden voorgelezen. Het heilige boek, dat als leidraad dient voor meer dan een miljard moslims, is 1400 jaar oud.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s