Een hysterisch volkje?

De vele goeden niet te na gesproken, maar jammer genoeg komt dit oordeel tot stand op basis van observaties die alleen maar gedaan kunnen worden aan de hand van slecht nieuws en verkeerd gedrag. Want daar worden de media mee gevuld en van voorzien. Met dat als uitgangspunt is het verdraaid lastig om tot een andere konklusie te komen dan dat we inmiddels een tamelijk opgewonden, om niet te zeggen hysterisch, volkje zijn geworden, met het hart behoorlijk op de tong en een grote mond toe. Het is gissen naar de oorzaken ervan, maar zo op het eerste gezicht lijkt het op een verschijnsel dat de laatste tien, vijftien jaar aan het optreden is. Het kon wel zijn dat we na de eeuwwisseling de weg en onszelf zijn kwijt geraakt. Want elke vorm van communicatie, vooral de mondelinge, en iedere emotie lijkt met een factor twee of drie te zijn vermenigvuldigd ten opzichte van onze status in de vorige eeuw, die zich zelfs in de negentiger jaren nog kenmerkte door rust en optimisme. Maar na 2000 is het wat mij betreft misgegaan, schijnen we collectief ontspoord te zijn. En waarom of ten gevolge waarvan? Zou het dan toch te maken kunnen hebben met de steeds grotere mogelijkheden om te communiceren en ons te informeren? Met de pc en nog meer de smartphone als het ultieme middel om ons in onze eigen wereld te begeven, ons daardoor van alles en iedereen af te sluiten als dat ons belieft? Terwijl we dan nog wel de illusie hebben in verbinding te staan met de wereld om ons heen, zij het dat we die binnenhalen en niets meer.

Zodat we dus op dat moment niet echt communiceren, met de aldus ontstane gerede kans dat als dat maar vaak en intensief genoeg zo gebeurt, wij de kunst daarvan langzamerhand kwijt zullen raken, er minder bedreven in worden, gericht op onszelf als we zijn of worden. Zodat het dan niet te verwonderen is,  dat als er dan met woord en gebaar naar buiten getreden wordt en kontakten ontstaan met medemensen, dat dan niet altijd de goede toon wordt aangeslagen of de verkeerde toets wordt beroerd, laat staan dat er nog naar elkaar geluisterd wordt. Dat kan alleen maar tot schreeuwen, harder schreeuwen leiden om het eigen gelijk te halen of om gehoord te worden omdat er niet meer op gelet wordt of men wel verstaan is of kan worden. Dus worden boodschappen alsmaar herhaald en koken de emoties vanzelf over tot het punt van hysterie en overspanning is bereikt. Zoiets moet het toch zijn en zoiets zie ik ook als ik naar voetbalsupporters kijk, waarbij ik dan alleen maar collectieve woede waarneem. Waardoor de vraag bij mij rijst wat deze mensen meer bezielt dan hun soortgenoten die veertig jaar geleden ook meeleefden, maar niet zo zichtbaar buiten zinnen raakten? Met deze overpeinzingen en misschien antwoorden daarop als gevolg zonder dat ik daarmee ook maar een procent van de wijsheid in pacht probeer te hebben of krijgen. Maar wel de gedachte op zich mee wil geven. Met nogmaals de vele goeden niet te na gesproken…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

4 reacties op Een hysterisch volkje?

 1. sjoerd zegt:

  Het hooliganisme stamt uit de vijftiger jaren… Toen waren deze communicatiemiddelen er nog niet.

 2. hanneke zegt:

  Je zegt dat ‘we collectief ontspoord zijn’. Voel jij je onderdeel van die ‘we’ ?
  Of sta je erbij en kijkt ernaar?

 3. Margo zegt:

  ‘We’ zijn exibitionistischer geworden, ‘we’ hebben geen schaamte meer en we hebben een geweldig podium om dat tentoon te spreiden, het internet. Daardoor wordt alles uitvergroot en lijkt het misschien alsof ‘we’ hysterischer zijn geworden, maar of we dat echt zijn? Geen idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s