Groningers en Limburgers

Oude wijn in nieuwe zakken. De geschiedenis herhaalt zich. Niks van tweeën een. Want het is in dit geval allebei even waar. Hoogstens dat het om een andere tijd gaat en dat het decor anders is. Maar het gaat opnieuw om energiebronnen, om een provincie ver van Den Haag. En het is voor de tweede keer een verhaal over achterstelling, verwaarlozing, lamlendigheid en het wingewest. Ofwel, wat de Limburgers vijftig jaar geleden hebben ondervonden, toen hun steenkolenmijnen werden gesloten en ze zich door de elite op het Binnenhof in steek gelaten en zelfs buitengesloten voelden, lijkt nu de Groningers in dezelfde mate te overkomen. Zij het dat het nu om gaswinning gaat waar de Nederlandse staat vijftig jaar lang van heeft geprofiteerd en wij onze welvaart aan hebben te danken, maar de bewoners van het gebied waar dat gas gewonnen is en nog wordt, daar nu toch zwaar de dupe van lijken te worden. Ging het in Limburg om het verlies van arbeidsplaatsen, ontstaan van grote werkloosheid en een forse armoedeval na jaren van grote welstand, in Groningen is veel meer de schade aan omgeving en woningen aan de orde. Waarmee voor individuele bewoners grote sommen geld gemoeid zijn in verband met de onverkoopbaarheid van hun woningen doordat de grond waarop die staan, onrustig is door de aardgasboringen en daarom ook vaker beeft met alle schadelijke gevolgen vandien voor huis, erf en haard van de Groninger bevolking.

En zoals gezegd herhaalt de geschiedenis zich pijnlijk doordat politiek en vooral bestuurlijk Den Haag de andere kant op kijkt, geen verantwoordelijkheid neemt en de gedupeerden aan hun lot overlaat. Ondanks dat al tientallen jaren, vanaf 1986, waarschuwingen naar regering, parlement en ambtenarij zijn gegaan waarin werd gewezen op de funeste gevolgen van de gaswinning, gevolgen die nu in een nog grotere mate zichtbaar blijken te worden. Maar zoals dat normaal gesproken in de politiek altijd gaat, kon niemand bij die groeiende welvaart die noodklok gebruiken noch werd er gewacht op zulke beroerde boodschappen die altijd lastig aan de kiezer zijn te verkopen. Dus bleef het angstvallig stil bij alle politieke partijen, die liever met zonnige beloften en mooie verhalen op pad gaan en dus liever de put dempen als het kalf al verdronken is. Verwacht, want dat is de moraal van dit treurige Groningse verhaal, dus absoluut geen visie van wie dan ook in de politiek, waar men alleen denkt te scoren met de waan van de dag. Waarin dan ook de garantie wordt gezocht voor stemmenwinst en zetelbehoud. Met opportunisme en incompetentie als ingrediënt van dat koekje van eigen deeg dat de kiezer altijd gepresenteerd krijgt vanuit Den Haag en dat de Groningers nu na de Limburgers mogen slikken en bezuren. Met de logische volgende vraag wie er volgt in dit rijtje van kanslozen, waar de dames en heren politici niks aan hebben. Omdat het in de Randstad is waar voor hen de lamp brandt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Groningers en Limburgers

 1. Mack zegt:

  In de Randstad wonen de meeste mensen. Maar de oostelijke strook van noord naar zuid is veruit het mooiste stuk van Nederland.

 2. Rob Alberts zegt:

  Geld blijft belangrijker dan mensen.
  Spijtig maar waar.

  Instemmende groet,

 3. sjoerd zegt:

  Je vergeet dan even de mijn schade die hier vele woningen heeft getroffen en die ook vergoed zou worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s