Crapuul in Rome

Er zijn van die visitekaartjes die door Nederlanders in het buitenland worden afgegeven, welke gemist kunnen worden als kiespijn en waarvoor je je als landgenoot alleen maar rot kan schamen. Met als enig gevolg dat je je voorlopig in een land waar Hollanders weer eens onvolprezen acte de présence hebben gegeven, maar beter niet kunt vertonen. Want waar je je als Nederlander toch op voor wilt staan, waar je trots op bent en wat door zoveel iconen in de loop der tijd is op gebouwd, of dat nu het Nationaal Ballet, het Concertgebouworkest, Frans Timmermans of Cruyff zijn geweest, dat blijkt zomaar op een middag in Rome niet alleen weggepoetst te kunnen worden. Nee, zo’n positief beeld wordt aan gruzelementen gegooid en getrapt door een verzameling schorem dat zich voetbalsupporter noemt, door wil gaan voor aanhang van Feyenoord uit Rotterdam. Zonder reden of aanleiding. Of het moet de afwezigheid zijn van de Nederlandse wetgeving en het daardoor bij zulke idioten gerezen idee dat ze op andermans bodem hun gang safe_imagekunnen gaan en door niks of niemand, ook niet door de Italiaanse politie, gehinderd behoren te worden. Omdat ze van Feyenoord zijn en uit Rotterdam komen en dat besef nog eens extra versterkt en uitvergroot hebben onder impuls van Heineken Bier.

Want zo zijn immers onze manieren en zo doen we ertoe, moet wel hun leidraad zijn, of liever gezegd hun instinct dat hen dwingt tot zulk gedrag dat zich nog het beste beestachtig laat noemen omdat het beheerst wordt door poep en pies en boeren en verder elke rede mist. Zodat het geen verwondering kan wekken dat deze meute die hier nog in goede doen is afgebeeld, uiteindelijk haar bestemming niet heeft gevonden in een voetbalstadion, maar terecht belandde in de Italiaanse gevangenissen, waar ze over hun eigen gedrag op deze donderdag 18 februari in Rome nog zo’n acht tot zestien maanden mogen nadenken en voorlopig gelukkig ook even buiten ons zicht verblijven. Want wat moet je met dat soort gajes in je midden? Hoewel het ook zo kan zijn dat het die dans toch ontsprong door aan de Romeinse justitie een boete van 45.000 euro direkt te betalen. Zij het dat dat meteen de haast dwingende vraag oproept hoe men aan zoveel contant geld weet te komen. Waar genoeg bij te bedenken valt, omdat het zeker niet hoort tot het gedragsrepertoire van de doorsneeburger, die dat soort bedragen niet spontaan ophoest, maar daarvoor dagelijks pleegt te werken. En misschien is dat nou precies de norm en het onderscheid dat het crapuul creëert dat in Rome ongebreideld en schaamteloos namens zichzelf zijn gang kon gaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Crapuul in Rome

  1. sjoerd zegt:

    Supporters kun je dit niet meer noemen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s