De vesting Bourtange

Een, twee keer per jaar weet ik mijn weg naar Groningen te vinden. Daar, meer in het bijzonder in het Westerwold, hebben mijn jongere broer en zijn vrouw ruim zes jaar geleden hun geluk gezocht en gevonden. Tussen Vlagtwedde en Onstwedde vormt hun boerderij gedurende een paar dagen steeds weer een prachtige uitvalsbasis om dat relatief onbekende gebied te verkennen. Dat ten onrechte onbekend is, merk ik elke keer weer. Waardoor mijn bezoek mij steeds een aaneenschakeling van pareltjes bezorgt, waarover genoeg te vertellen en van te vertonen is. Zoals de voortdurend wisselende landschappen, de verrassende dorpsgezichten, de bouwkundige en historische schoonheden. En laat ik, of liever gezegd laten wij, het met name de afgelopen maandag bijzonder getroffen hebben toen we, wetend dat het er stil zou zijn, de vesting Bourtange weer eens zijn gaan bekijken. Een stralende zon, een minimum aan bezoekers maakten de rondgang door Bourtange tot een belevenis, waarin schoonheid, stilte en sfeer met elkaar om voorrang streden en er uiteindelijk een zo heerlijke mix van maakten dat ons bezoek werkelijk onvergetelijk werd en een paar fraaie plaatjes opleverde.

013014015010

Waaruit tegelijk opgemaakt kan worden dat wij door niets en niemand gehinderd alles in volkomen rust konden bekijken en bewonderen om en passant ook nog kennis te maken met een vorm van hengelsport die geheel nieuw voor ons was en bestond in het magneetvissen in de gracht rondom de vesting. Maar dat toch verder terzijde, omdat het in Bourtange en voor de bezoeker uiteindelijk toch gaat om dat fraaie dorpspleintje, de vestingwallen, ’s Lands Huys, de Nederlands Hervormde Kerk, de oude synagoge en al die andere hofjes en panden. Welke allemaal op een betrekkelijk klein oppervlak verzameld zijn binnen die vesting die qua omvang bij lange na niet de grootte haalt als haar pendanten in bijvoorbeeld Naarden en het Brabantse Willemstad hebben. Door welk kleinere bestek het eenvoudiger is om een volledig overzicht te krijgen. Wat Bourtange daarom vermoedelijk zo geliefd maakt en tegelijk zo aantrekkelijk en fraai, te meer als het er zo stil en weldadig bij ligt als wij het de afgelopen maandag aantroffen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De vesting Bourtange

  1. Mack zegt:

    Ik ken het omdat Jan Versteegt er woonde.

  2. sjoerd zegt:

    Ik moet toch ook eens een keer die kant uitgaan. Er zitten nog veel gaten in mijn bezoeken in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s