Ook een kant van Carnaval

Het is vandaag het goede tijdstip om nog eens mijn positie ten opzichte van Carnaval te omschrijven. Het wordt bepaald geen verklaring die zich tegen dat feest richt zoals dat momenteel, en eigenlijk altijd in die week ervoor, bon ton en usance in sommige kringen is, als zij maar al te nadrukkelijk er blijk van willen geven dat zij dat gedoe van die drie dolle dagen in feite ontvluchten. Dat daarin doorklinkend dedain wil ik niet hebben. Wat niet wegneemt dat ik ook de nodige bezwaren heb tegen bepaalde facetten van het Carnaval, die ik echter meer als eigentijdse uitwassen beschouw. Want die drie, voor mijn part vier, dagen van ‘sjpass en plezeer’ moeten vooral blijven. Ik heb er ook een aantal jaren, met hart en ziel en uiteraard op sleeptouw genomen, aan meegedaan. Dus op de geest en het hart van dat feest valt niets af te dingen. Maar des te meer op wat er tegenwoordig zoal bij komt kijken, met name in de periode die eraan vooraf gaat en die in feite al op de elfde van de elfde begint, om niet te zeggen losbarst. Waarbij de niet – Carnavalsvierder gered wordt door de decembermaand als het Sinterklaas – en Kerstgevoel nog moeten domineren en het Limburgse rood, geel en groen even uit het zicht verdwijnt en zelfs geen plaats in de dagbladen krijgt die toch altijd om kopij schreeuwen. Waarin dan ook meteen na Nieuwjaar wordt voorzien als de voorbereidingen voor de Vastelaovend in de vorm van prinsenproclamaties, liedjeskonkoursen en buuttereednerskampioenschappen dag in, dag uit hun beslag krijgen en ook breeduit de aandacht krijgen in de krantenkolommen.

Dat gaat zo weken aaneen achter elkaar door en krijgt ook nog per dag meer begeleiding en decor als de kleuren van het Carnaval het straatbeeld gaan beheersen en mensen het dienstig vinden om hun vensters met alle mogelijke uitingsvormen die met dat feest van doen hebben, op te sieren. Guirlandes, maskers, affiches, slingers. Alles mag, als het maar op een of ander manier verwijst naar dat naderende feest. En dat stapelt zich opeen tot proporties die voor de buitenstaander toch onverdraaglijke vormen aannemen. Alsof er waarachtig niets anders meer op de wereld is en het nog alleen maar om Carnaval draait. Het enig gevolg van die breed uitgedragen en overmatig toegediende voorpret is dat je als buitenstaander je buik er bij voorbaat al vol van hebt en er dus niets anders op zit dan je hielen bijtijds te lichten. Waarmee je nog groter ongemak en ergernis voorkomt, welke dus onherroepelijk tijdens die Carnavalsdagen optreden als optochten en wagens trekken en er op geluidsvolumes totaal geen rem of maat meer staat en je als toeschouwer van zo’n stoet nagenoeg weg wordt geblazen om vervolgens nog uren lang het gebas en gebonk op afstand te horen dan wel je woning te voelen trillen. En dat is nu precies die andere smet op de Vastelaovend die bij mij de nodige aarzelingen veroorzaakt. Omdat ze zo beeldbepalend is, eigenlijk daardoor de sfeer van een feest verpest dat binnen de eigen proporties juist zo amusant en genoeglijk kan zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ook een kant van Carnaval

  1. L zegt:

    In Brabant is het wat dat betreft wat beter te doen, daar speelt e.e.a. zich toch voornamelijk binnenskamers af, alhoewel men hier dan weer wel bloedserieus in een konijnenpak de supermarkt in loopt om boodschappen te doen.

  2. sjoerd zegt:

    Het hoort bij de weinige tradities die Limburg rijk is, alhoewel ik het met je eens ben dat het enigszins uit de hand gelopen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s