De kont van Rik Coppens

Gisteren is op 84 – jarige leeftijd een Belgische voetballer overleden die tot die iconen behoort welke verankerd zijn in mijn beeld van en in mijn gevoel bij de vijftiger jaren. Het gaat over de middenvoor van het toenmalige Belgische elftal, Rik Coppens, Antwerpenaar pur sang en daarmee dus de aangewezen man om toentertijd de Derby der Lage Landen voor het Nederlands elftal in zijn stadion tot de Hel van Deurne te verheffen. Ik heb hem nooit zien spelen. Niettemin zijn de herinneringen aan de duels die hij met de Nederlandse stopperspillen van toen, “IJzeren” Rinus Terlouw en Cor van der Hart, op het scherpst van imagesV7HX4MARde snede uitvocht, nog altijd levend dankzij de bloemrijke radioverslagen van Nederland – België die door Leo Pagano of Dick van Rijn verzorgd werden.

Met uiteraard de gezongen nabeschouwing van Jan de Cler, waarin Rik Coppens menigmaal figureerde als die baarlijke Rode Duivel die ons Hollanders het leven zuur maakte met zijn vaker onnavolgbare bewegingen, met de wijze waarop hij zijn achterwerk gebruikte om de bal af te schermen en met zijn feilloos gevoel voor de goede plek in het doelgebied om daar een Belgische aanval af te ronden. Die vijandschap, als die al zo genoemd mag worden, duurde overigens maar anderhalf uur, omdat de persoonlijkheid van Rik Coppens dat nu eenmaal niet toeliet en per slot van rekening altijd weer de lach opriep, ook door zijn optreden tijdens de wedstrijd, dat gerust ontwapenend genoemd mag worden, als hij bijvoorbeeld weer eens een geintje met zijn tegenstander uithaalde. Zo is hij tenminste in mijn geheugen gegrift en kon hij de icoon worden die ondanks zijn overlijden toch zal blijven voortleven als die Rode Duivel die zelfs als het erom ging en om spande toch de lach aan zijn kont bleek te hebben hangen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kont van Rik Coppens

  1. sjoerd zegt:

    Voetbal is een spelletje, en dat wist hij optimaal te benutten. Een echte legende…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s