Schulden en democratie

Het komt gelukkig toch nog voor dat er wel eens artikelen in de krant staan die met de heel veel instemming door mij gelezen worden. Zo ook een bijdrage van socioloog Eric Hermans, welke vanochtend in Dagblad de Limburger opgenomen was en welke ik hier integraal afdruk omdat ik het er voor bijna honderd procent mee eens ben:

De Grieken eisen kwijtschelding van de helft van hun schulden. In een recent artikel in de Financial Times verwijst Syriza-leider Alexis Tsipras naar de schuldenconferentie in Londen in 1953 over de schuldenlast van Duitsland als gevolg van twee verloren oorlogen. Hij herinnert eraan dat Griekenland een van de schuldeisers was die meewerkten aan het wegstrepen van de onbetaalbare Duitse schulden. Hierdoor ontstond het Duitse Wirtschaftswunder. Kon het ontstaan. Hopenlijk hebben de huidige Europese leiders voldoende historisch besef om in te zien dat Griekenland eenzelfde behandeling verdient, ondanks dat het net als het Duitsland van toen verantwoordelijk is voor haar onbetaalbare schuldenlast. Maar Duitsland, Nederland en Finland voelen hier vooralsnog niets voor. Kortzichtig.

Iemand met drie functionerende hersencellen ziet dat de Griekse schulden nooit meer terugbetaald zullen worden. Waarom zouden we doorgaan met een beleid dat de toestand alleen maar erger maakt? zo vraagt Tsipras zich terecht af. Podemos zal in Spanje de heersende politieke orde gaan wegvagen en Italië en Portugal zullen volgen. Het gaat om bewegingen van een kracht die we allang niet meer gezien hebben. Maar het zijn wel democratische bewegingen, die we dus maar beter serieus kunnen nemen. Als we er spelletjes mee gaan spelen, helpen we krachten los te maken in vergelijking waarmee de volksopstand die nu in Zuid-Europa gaande is, kinderspel genoemd kan worden. Ook dat is een les die de geschiedenis van de twintigste eeuw ons leert. Want wie een beetje bij de les is, weet dat er in veel Europese landen types zich warm lopen die met de democratie niet veel op hebben.” (bron: Dagblad de Limburger)

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Schulden en democratie

  1. Dhyan zegt:

    Zo lang ze het verhaaltje kunnen blijven verkopen dat we de leningen terug krijgen kunnen er meer leningen worden verstrekt, immers we krijgen het toch terug. Het is bij kwijtschelding moeilijk te verkopen om nog weer een keer een lening te verstrekken, immers die krijgen we evenals de voorgaande niet meer terug. En er zijn natuurlijk meer landen in nood dan Griekenland, hoeveel gaan we van onze welvaart (althans dat beetje dat er nog van over is) inleveren. Pers lot van rekening is welvaart uitgestelde betaling, daar zijn de inspanningen al voor geleverd.

    Wie worden er overigens bedoeld met types die niet veel op hebben met democratie, dat vind ik nogal aanmatigend zonder daarbij toelichting te geven die dat kan staven.

  2. sjoerd zegt:

    Toch blijf ik ertegen dat wij moeten opdraaien voor het wanbeleid van de Grieken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s