Het gelijk van het avondland

Hoewel het kolonialisme in haar traditionele vorm, dus waarin Aziatische, Afrikaanse en Zuidamerikaanse landen als wingewesten fungeerden voor Westerse landen, niet meer bestaat, lijkt de houding en mentaliteit die daar kenmerkend voor is, in de grote Angelsaksische en Westeuropese landen nog in volle glorie aanwezig te zijn, in de hoofden en harten daar alle ruimte te krijgen. Neo-kolonialisme heet dat en viert dus nog alleszins hoogtij. Het kost niet de minste moeite om daar sprekende, om niet te zeggen overtuigende, voorbeelden van te vinden. Hoe vaak ligt het woord “apenlanden” niet in menige mond van de Westerling bestorven als Derde Wereldlanden met een zeker misprijzen aangeduid moeten worden? Wat dan nog een heel voor de hand liggende uiting is van die neo-koloniale mentaliteit waarin de neerbuigendheid en de arrogantie bestorven liggen, want verankerd zijn in het stellige geloof dat de eigen cultuur en beschaving superieur zijn getuige de welvaart die er wel heerst. Met als logisch gevolg dat wij, en dus vooral onze vertegenwoordigers, ministers, ondernemers, niet zullen nalaten om onze waarden en normen, onze verworvenheden, nadrukkelijk en ook uitgesproken te exporteren naar al die landen die op een of andere wijze in een afhankelijkheispositie zijn komen te verkeren, bij het rijke Westen de hand moeten ophouden en dus geconfronteerd worden met die mentaliteit die bij die vermeende suprematie hoort en op basis waarvan er de overtuiging heerst dat wij vrijheid, democratie, kapitalisme, liberalisme echt moeten exporteren en dus introduceren of zelfs opleggen op die plaatsen waar andere sferen, geloven en culturen heersen.

Voorbeelden te over van deze volstrekt misplaatste zendingsdrang die West-Europa en de grote Angelsaksische mogendheden steeds minder in dank worden afgenomen. Men heeft het zo langzamerhand in de rest van de wereld wel gehad met dat hautaine Westen dat het altijd beter weet omdat het meer welvaart zou hebben. Zelfs tamelijk dichtbij huis spelen deze vormen van rancune en afkeer een rol. In Griekenland dat weliswaar door eigen schuld in de problemen verzeild is geraakt, maar tot nu toe alleen maar geholpen werd op de voorwaarden die de Westeuropeanen stelden. Het was slikken of stikken. Een tussenweg bestond er niet, waardoor de Grieken medicijnen hebben moeten slikken naar een Westeuropees model, die niet toegesneden waren op de specifieke stand en de situatie van de Griekse economie. Waarmee neo-koloniaal denken in haar meest uitgesproken vorm ook binnen de EU vorm kreeg en zichtbaar werd hoe in die gemeenschap de partnerbanden waren, wat samenwerking in dat verband feitelijk behelsde. Zoals gezegd is dit maar een pijnlijk voorbeeld van die weg van kolonialisme, arrogantie en vermeende suprematie welke het Westen maar niet wil of niet kan verlaten. Waardoor er in dat avondland, dat het Westen is, toch op gerekend moet worden dat elders eens de balans opgemaakt zal worden en tot een afrekening wordt overgegaan. Want het is natuurlijk uitgesloten dat het gelijk van het avondland en de uitingen ervan tot in de eeuwigheid der dagen zal blijven duren, zeker niet als men mordicus blijft weigeren om op die schreden terug te keren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het gelijk van het avondland

 1. sjoerd zegt:

  Geen gezijver, gewoon terugbetalen. Dat moet ik ook als ik wat leen…

 2. Dhyan zegt:

  Dat alles ten gevolge van overmatige regeldrift en een volledig doorgedraaide bureaucratie.

 3. Emigrant zegt:

  Goed gezien. Er is een theorie volgens welke Duitsland, dat maar een erg korte koloniale geschiedenis heeft gehad, dat kolonialisme vertraagd uitleeft, nu in de gestalte van Merkl en Schäuble. Inderdaad is een van de verwijten van ‘het Zuiden’ altijd weer: arrogantie.

 4. L zegt:

  Duitsland heeft maar een fractie hoeven terugbetalen na de oorlog, Sjoerd. Je kunt wel keihard blijven vasthouden aan dat soort dingen, maar het heeft alleen maar een ontregelend effect op de totale economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s