Mannen en vrouwen

Het zijn geen wereldvraagstukken, maar ze intrigeren mij toch wel. Met name omdat ik er geen verklaring voor heb. Maar mogelijk dat iemand anders mij wel dat zicht kan bieden als ik de vraag stel waarom vrouwen er toch altijd voor kiezen om rechts van hun echtgenoot of partner te lopen en te zitten. En als ik dan toch bezig ben over zulke bij mij in het oog springende verschijnselen, dan zou ik ook best wel willen weten waarom vrouwen er in huis zo vaak voor kiezen om kaarsen aan te steken en de verlichting vooral te temperen, terwijl mannen er juist de voorkeur voor hebben om zoveel mogelijk lampen te ontsteken. Ra, ra, waar komt dit van?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

7 reacties op Mannen en vrouwen

 1. Margo zegt:

  Heb je hier onderzoek naar gedaan? En waarom ga je uit van de vrouw? Als je constateert dat vrouwen overwegend rechts van hun man lopen en dan beweert dat dus vrouwen liever rechts van hun man lopen, kun je evengoed beweren dat mannen liever links van hun vrouw lopen. Ik loop links of rechts zoals het uitkomt. Wat kaarsen betreft zou je gelijk kunnen hebben, vrouwen hebben meer met gezelligheid. Ook hier val ik buiten de door jou geconstateerde typering want ik zie graag wat ik doe en heb liever wat licht, hoewel ik fel licht haat.

  • robschimmert zegt:

   Uiteraard heb ik geen gericht onderzoek gedaan. Alleen frappeerde mij dat op een gegeven moment en toen ik dat vervolgens ging checken, bleek het bijna een stelregel te zijn, die ik daarom in de vragende vorm hier herhaalde.

 2. Ximaar zegt:

  Qua kaarsen kan ik niets zeggen, maar met een totaalvermogen van 1,3 watt ben ik niet iemand die zijn huis uitbundig verlicht.

  Dat links-rechts ken ik van het fietsen en heb ik duidelijk gemeten. Het komt doordat mensen rechts fietsen en de man zo de vrouw aan de binnenzijde beschermt. Gebeurt al sinds mensenheugenis en zal ook wel met het lopen zo zijn aangezien de meeste mensen rechts van de weg lopen. Met paardrijden zal het nmm ook wel zo zijn. Voor mij is het ook 1 van de vele verklaringen waarom er onder mannelijke fietsers meer fatale verkeersslachtoffers vallen.

  • Mack zegt:

   Wat Ximaar zegt klopt volgens mij. Ik heb een boekje over etiquette (veurleuper van hoe heurt het eigenlijk) waarin dat beschreven staat dat de man links moet lopen om zijn vrouw te beschermen. In Engeland uiteraard rechts.

 3. hanneke zegt:

  Ik zal er eens op letten, op dat links of rechts lopen. Het is mij nooit opgevallen. Volgens Margo kun je het ook andersom zien, mannen lopen het liefst links. Ik denk dat het onzin is. Soms is het zus en soms is het zo.En honderd meter verder is het misschien omgekeerd. En dat van die bescherming geloof ik ook niet.
  Telt het voor slapen ook?

 4. Emigrant zegt:

  Dat is juist: het rechts lopen van de vrouw is geen keus maar een eeuwenoude traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s