Het incident in Hilversum

Al het nasale gebrom van Opstelten over verdieping van risico-analyses en opschaling van waakzaamheid ten spijt kon gisterenavond een knul van negentien jaar die verdwaald leek in zijn eigen werkelijkheid, de NOS – studios binnenwandelen en bewerkstelligen dat Nederland 1 gedurende een uur op zwart ging en het Achtuur-journaal niet werd uitgezonden. En dat ging gewoon doordat hij een portier met een, naar later bleek, neppistool gijzelde, alleen maar om op zender te komen en zendtijd te krijgen om een boodschap voor te lezen. Het liep goed af doordat een paar mensen hun hoofd koel hielden en dus ingrijpen door de politie mogelijk maakten. Zodat het hele incident met een sisser afliep, maar tegelijk toch ook ernstig moet verontrusten, in elk geval heel wat vragen doet rijzen, die bepaald wel urgentie hebben. Want het enkele feit dat zo’n verdwaalde enkeling nagenoeg onbelemmerd zijn weg kan banen in het Hilversums mediapark, grenst nagenoeg aan het ongelooflijke, te meer daar dit passeerde nog geen drie weken nadat de aanslag plaats vond op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs en we ons met zijn allen zo strijdbaar toonden om de vrijheid van meningsuiting te beschermen en te verdedigen.

Heeft het indutten dan al zo snel plaats gegrepen en zijn al die quotes van die bejaarde corpsbal inderdaad gebakken lucht en niks waard gebleken? Je zou het haast gaan denken, zoals het simpele feit dat dit kon gebeuren een geweldige wake up – call is voor de kwaadwillenden die er ook in dit land voldoende voorhanden zullen zijn. Misschien is het daarom het beste om maar opgelucht adem te halen en deze gebeurtenis als een laatste waarschuwing te beschouwen, die alsnog de gelegenheid biedt om adequate maatregelen te treffen om onze samenleving, en vooral de stakeholders en knooppunten daarin, toereikend te beschermen en hun veiligheid en zekerheid te borgen tegen aanvallen en ingrepen erop. Dat betekent zoveel dat er dus nu echt werk aan de winkel is voor Opstelten en dat hij de handen uit de mouwen kan steken en verder geen lulkoek meer moet verkopen. En is dat toch teveel gevraagd, dan rest hem gewoon zijn biezen te pakken, die in feite al klaar horen te staan na dat incident dat gisteren in Hilversum zo maar plaats heeft kunnen vinden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Het incident in Hilversum

 1. Mack zegt:

  Als ik Opstelten tegenwoordig hoor, komt er automatisch iets in opstand. Hetzelfde merk ik als Rutte aan het woord is. Verder weet ik niet of je je kunt of moet willen beveiligen tegen mensen met een pistool.

  • robschimmert zegt:

   Ik snap niet dat zo iemand na alle grote kreten nog het Mediapark en de NOS – studio’s kan betreden. Wordt er eigenlijk wel iets aan beveiliging gedaan of is het lekkerder om er vooral breeduit over te wauwelen?

 2. Dhyan zegt:

  Juist niet. We moeten hier geen angstcultuur gaan ontwikkelen voor dat soort zaken dat voor de politici doorgaans een fantastische aanleiding is om ons nog meer burgerrechten te ontnemen. Laten we vooral geen nationale verontwaardiging dat zoiets kan gebeuren oproepen.

 3. Margo zegt:

  Gisteravond bij Eva Jinek ging een aantal heren op de bank uitgebreid in op het beveiligingsvraagstuk. De conclusie van de meesten was dat het ondoenlijk is de veiligheid helemaal dicht te timmeren. En de kwestie is verder goed afgelopen dankzij een bewaker met verstand. Interessanter vind ik de vraag, die nog niet beantwoord is: waarom deed hij het?

 4. sjoerd zegt:

  Ik vind dat wat kort door de bocht, als iemand met zo’n klappertjes pistool voor je staat doet iedereen hetzelfde… Eieren kiezen voor je geld.

  • robschimmert zegt:

   Hoezo kort door de bocht? Absurd dat zo’n figuur kans ziet om Nederland 1 en 2 een uur plat te krijgen. Waar blijven we met al die grote verhalen over risico-analyses en scherp opgevoerde beveiliging, als dit zo maar kan gebeuren? Zeker bezien in het licht van het collectieve gehuil over de vrijheid van meningsuiting een paar weken geleden. Nou, die was gisterenavond dus ook in het geding. Want volgens mij is het Achtuur-journaal ook een journalistiek product.

   • Dhyan zegt:

    Ik snap werkelijk je ophef niet en wel niet omdat je kennelijk vooral denkt dat er door één incident s’lands veiligheid in het geding is en kennelijk onder alle omstandigheden bescherming van de staat verwacht, die zo blijkt, gewoon niet kan worden geboden.

    • robschimmert zegt:

     Ik wil het best tot de feitelijke proporties van een curieus incident terugbrengen. Maar mijn probleem is dat het blijkbaar voor echt kwaadwillenden – jihadisten bijvoorbeeld – niet zo moeilijk is om echt onheil aan te richten op een sleutelpunt van onze samenleving. Dat heeft Tariq Z. met zijn actie tenminste wel duidelijk gemaakt. Dat punt wilde ik toch wel even maken.

    • Dhyan zegt:

     En dat zal zo blijven en wel omdat ze niet voor iedere bedrijf, iedere redactie, ieder tv station, iedere metro ingang, iedere ambassade enzovoort permanente bewaking kunnen instellen. De staat pretendeert je veiligheid te bieden en in ruil daarvoor eisen ze middelen en inkrimping van je persoonlijke vrijheid en privileges, maar ze kunnen dat niet waarborgen. Nooit, dus wat je voor het betalen van belasting en inleveren van je vrijheid en privileges terug krijgt is onmacht je te kunnen beschermen. Beter dit meteen inzien dan nadat je al je bezittingen aan de staat hebt overgedragen en je alle rechten als burger zijn ontnomen.

 5. Mack zegt:

  En ik wil even het punt maken dat als Obama een vreemd land bezoekt, hij ondanks alle veiligheidsmaatregelen gewoon ontvoerd kan worden als dat vreemde land dat wil. Als men het leger in zit tegen zijn beveiliging, dan begint hij niks. En zo begin je nu eenmaal ook weinig als ongewapende tegen iemand met een pistool. Wat je kunt doen is iedereen met een pistool uitrusten, maar dat lijkt me niet zo verstandig. Dus beveiliging zal altijd op een of andere manier te doorbreken zijn. Dus hoog maar op, lijkt me niet erg zinvol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s