Het lijden van de PvdA

Op gezette tijden moet ze hier aan de beurt komen. De Partij van de Arbeid. Omdat ze een niet te veronachtzamen plaats inneemt in het Nederlandse politieke landschap en omdat ze mij toch nader aan het hart gebakken is dan welke andere politieke partij ook. Vanwege die paplepel en van huis uit en nog meer van dat irrationeels. Waardoor ik altijd wel wat van die partij vind en er ook wat over te zeggen en schrijven heb. Ook nu weer, nu het die PvdA in de peilingen helemaal niet naar den vleze gaat. Wat heel begrijpelijk is, als er naar haar bestuurlijke en programmatische prestaties gekeken wordt. En ook nog eens meegenomen wordt hoe dat alles gecommuniceerd wordt naar kiezers en achterban. Dan resteert en beklijft direkt het beeld van een club die zo graag wil besturen dat ze maar wat graag de kastanjes uit het vuur haalt voor diegenen waarmee een monsterverbond is gesloten en welke van oudsher de verklaarde politieke tegenstanders waren. De liberalen dus. De VVD. Want wat is er de afgelopen paar jaar niet aan sociaal – democratisch gedachtengoed prijsgegeven om die samenwerking maar overeind te kunnen houden. Het is zover gegaan dat de PvdA, en geen enkele andere partij, ervoor heeft gezorgd, in elk geval de beslissende goedkeuring heeft gegeven, om de verzorgingsstaat, die door haar zo nauwgezet, met veel pijn en moeite en toegewijd was opgebouwd, in no time kon worden afgebroken.

Wat niet te snappen noch uit te leggen is als twee van die tegenovergestelde bewegingen door een en dezelfde club in een tijdsbestek van vijftig, zestig jaar worden gemaakt. Dan ben je dus onbetrouwbaar en word je niet meer geloofd door de kiezers. Daar helpt geen moederlief aan en ook niet het zoveelste nieuwe gezicht dat met goedlachsheid en een frisse blik die rare, politieke draaien moet doen vergeten. De sociaal – democratie zoals die zich heeft belichaamd in de PvdA is op sterven na dood. Is het al niet door die inconsequenties dan toch zeker door die sfeer van intriges, chagrijn waardoor je je al helemaal niet in zo’n club waarin een type als Spekman de leiding geeft, thuis en veilig kan voelen. Omdat het er helemaal niet leuk en aangenaam is en voor niemand die er toe doet, het leven, het politieke althans, echt zeker is. Waardoor het al helemaal als een tang op een varken slaat, bijna te genant voor woorden is, als Samsom, de politiek leider, zieltjes probeert te winnen door aan mensen aan huis een roos, inderdaad, één enkele roos, te bezorgen. Hoe krijg je het verzonnen? De armoede die er vanaf straalt omdat er nog net niet met lege handen wordt aangebeld. Ik ben blij dat mij dat nog niet overkomen is. Want dan had ik de ware aanleiding gehad om de PvdA in de persoon van diezelfde Samsom bij kop en kont te vatten en goed en wel aan de straat te zetten. Omdat ze maar niet in de gaten willen hebben wat zij wel denken……

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het lijden van de PvdA

 1. Dhyan zegt:

  Van mij krijgt ie een trap na.

 2. Dhyan zegt:

  Na uiteraard eerst de roos symbolisch geknakt te hebben.

 3. L zegt:

  Als de SP wat meer niveau gehad had, hadden die op 25 zetels gestaan. Er is gewoon niks te kiezen over voor de linkse kiezer, want GroenLinks is ook nauwelijks links te noemen, alhoewel Van Ojik wel een vooruitgang is.

 4. sjoerd zegt:

  Wat mij betreft mogen ze de partij wel opruimen…

 5. Mack zegt:

  Ik denk dat het ook slecht bij deze tijd past, de PvdA. En dat is een trieste constatering. En waarom ben je hier niet dwars geweest, als het je met de paplepel werd ingegoten? Je werd toch ook voor Ajax?

 6. Emigrant zegt:

  De vraag wordt langzamerhand: wat voor partijen blijven er nog over? Ik zie het somber in voor Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s