Een tijdreis naar de 19e eeuw

Als de digitalisering, de globalisering en al die mogelijkheden om te communiceren en jezelf met weet ik wat te verbinden mij even teveel worden, ik er eigenlijk genoeg van heb, dan gun ik mezelf een tijdreis die me weg moet voeren uit dit onrustige nu, uit die vermoeiende wirwar van dit moment. Effe weg met mezelf, los van de hectiek en het alles moet kunnen en mogen. Gewoon op pad naar de rust van de tijd toen alles ook zo zeker was, omdat er zoveel nog onbekend was en mogelijkheden echt begrensd in zichzelf leken en meestal ook bleken. Misschien wel ingegeven door een verlangen naar een stilte waar het nu zo aan ontbreekt en welke voorgoed verbroken leek op die junidag in 1914 in Serajewo toen de Servisch nationalist Prinzip het startschot loste voor de Eerste Wereldoorlog en de nieuwe tijd, waarin wij ons volop bevinden en waarvan wij ook het produkt zijn geworden. Logisch dat ik dus in mijn tocht door de tijd de twintigste eeuw van harte oversla om meteen middenin de negentiende eeuw, het tijdperk van de Romantiek, te belanden. Vooral ook met de gedachte dat deze honderd jaar zo in de schaduw van de haar opvolgende eeuw, haar geweld en de verse herinnering eraan, is komen te verkeren dat haar waarde en betekenis te snel vergeten en ook onderschat lijken te zijn geworden. Terwijl het qua muziek, beeldende kunst en literatuur bepaald een hoogtepunt en bloeiperiode is geweest in de kunstgeschiedenis en in diezelfde tijd al de voorwaarden zijn ontstaan en geschapen voor de explosieve ontwikkelingen van wetenschap, economie en industrie in de volgende eeuw. Waardoor die negentiende eeuw zo gemakkelijk het beeld oproept van een slapende reus.

Omdat er slechts locale conflicten waren, leek het leven voort te dobberen en het tempo te halen van de trekschuit die ook nog eens voortgetrokken werd door paardenkracht. Voeg daar de Biedermeier aan toe plus het beeld dat in de Camera Obscura en door Multatuli wordt opgeroepen van het leven in die tijd, en je zou voor je eigen gemoedsrust en voor een eeuwig verblijf toch die gemoedelijke en soms ook kneuterige negentiende eeuw uitkiezen. Ik in elk geval, omdat ze met haar schone schijn zo’n heerlijk contrast vormt met de grimmigheid van deze tijd. Hoewel ik mij tegelijkertijd maar al te zeer realiseer dat alle beelden van die tijd van toen, tot leven konden komen doordat ze opgeroepen werden door wat er aan scheppend vermogen en verbeeldingskracht huisde in de betere burgerij, die op zich en daarmee wel een topje van de ijsberg van de negentiende eeuw vormde en ook liet zien. Want dat die tijd ook haar armoede en ellende kende, in de steden en op het land, is hier en daar zeker tot uitdrukking gebracht en vormde uiteindelijk de aanleiding tot het ontstaan van emancipatiebewegingen die pas na 1900 echt handen en voeten kregen. Waardoor toch het beeld overeind blijft van het Arcadië dat de wereld van de negentiende eeuw per saldo voor mij is, dus de goede reden was om als bestemming te fungeren voor mijn tijdreis die ik zo graag ondernam om aan de druk, de sfeer en de beklemming van de huidige moderniteit te ontkomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een tijdreis naar de 19e eeuw

  1. Mack zegt:

    Ik keek vanmiddag “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Hoezeer dat op de realiteit gebaseerd is weet ik niet, maar de mensen werden vrolijk van een vrije kerstdag, en als ze vrolijk waren dansten ze. Behalve Scrooge dan.

  2. hanneke zegt:

    Ik denk dat het leuker was om te zien, de plaatjes en verhalen, dan om er in te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s