Opnieuw Ajax – Feyenoord

Vandaag op de kop af een jaar geleden, op 23 januari 2014, schreef ik een logje over en naar aanleiding van de voetbalklassieker Ajax – Feyenoord die de zondag erna gespeeld zou worden. Omdat overmorgen diezelfde ontmoeting weer op het programma staat, houdt niets mij tegen om datzelfde logje, in een hier en daar aangepaste vorm, opnieuw te plaatsen.

Wat is het toch met zo’n simpele voetbalwedstrijd als Ajax – Feyenoord dat ze iedere keer weer de gemoederen weet te beroeren, enkel en alleen vanwege het vooruitzicht dat ze gespeeld gaat worden? Welk zichzelf respecterend medium besteedt er geen aandacht aan? Alles en iedereen wordt er met de haren bij gesleept. Dat kan toch niet alleen liggen aan die aloude rivaliteit die er tussen Amsterdam en Rotterdam bestaat. Want welke Nederlander houdt zich daar nog mee bezig of raakt daardoor opgewonden? Wat het rumoer alleen maar raadselachtiger maakt. Ook ik ga erin mee. Wat terug te voeren is tot mijn jongste jaren toen ik te maken had met mijn ouders die nadrukkelijk voor Feyenoord partij kozen. Of mijn jeugdige rebellie mij daardoor als vanzelf in het kamp van hun vijand, Ajax dus, heeft gedreven, zou ik waarachtig niet weten. Feit is dat het is gebeurd en dat ik daar achteraf nog voldoende andere verklaringen voor heb weten te geven. Maar dat terzijde, omdat het verder niets van doen heeft noch een reden geeft voor de tweespalt die die aanstaande klassieker met zich mee schijnt te moeten brengen. Ook dit weekeinde weer, als ze weer, nu in Amsterdam, gespeeld wordt.

Die hele, haast klassieke controverse tussen die twee clubs zal wel te herleiden zijn tot het feit dat beide clubs met hun spel en de sfeer eromheen, iets van een verschil in levensstijl en levenshouding uitstralen en symbolizeren. Wordt Ajax geassocieerd met frivoliteit en artisticiteit, dan Feyenoord toch wel met gedegenheid, werklust en opgestroopte mouwen. Oftewel individualiteit van de begaafde solist tegenover het collectief, de eenheid, het team, de hoofdstedelijke lef tegenover het ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’, woorden versus daden. Iets in die geest bepaalt het verschil tussen Ajax en Feyenoord. Waardoor een onderscheid in sfeer en uitstraling tussen beide clubs is verklaard, alsook de scheidslijn die in de vorm van sympathie of antipathie dwars door de verzamelde Nederlandse voetballiefhebbers loopt en dat eigenlijk ook al gedurende de hele Nederlandse voetbalhistorie doet. Logisch dan ook dat deze ontmoetingen het predikaat van klassieker hebben verworven. Omdat zij er toe doen en de gemoederen echt bezig houden. De rest is bijzaak, werk voor de krullenjongens, die van de populariteit van het voetbal af en toe ook een graantje mee mogen pikken. Het wordt ze gegund. Of het nou PSV, Vitesse of Twente is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Opnieuw Ajax – Feyenoord

  1. Mack zegt:

    Lekker uit de hoogte weer, Ajacied.

  2. Mack zegt:

    Ik lees net dat PSV AJAX al 124 keer gespeeld is. Vanaf wanneer is een wedstrijd een klassieker?

  3. robschimmert zegt:

    @ Mack:
    Het heeft niks met kwaliteit te maken, hoor, maar met Nederlandse voetbaltraditie en – geschiedenis. En in het geval Ajax – Feyenoord of andersom gaat dat terug tot de twintiger jaren van de vorige eeuw.

  4. Mack zegt:

    PSV Feyenoord gaat ook terug tot de jaren 20 van de vorige eeuw. 1928 voor het eerst. Dus leg mij uit waarom Ajax Feyenoord de enige klassieker is.

    • robschimmert zegt:

      Omdat Ajax en Feyenoord altijd grote verenigingen zijn geweest, waarmee het karakter van hun ontmoeting ook bepaald was. PSV is als voetbalclub pas een factor van betekenis geworden in de zestiger jaren, na de tijd van Coen Dillen en Toon Brusselers, toen het nog echt een kleine club was.

      • Mack zegt:

        Het staat buiten kijf dat het de grootste klassieker is, en dat het de meest beladen wedstrijd is op Bunschoten-Spakenburg na. Maar die denegrerende opmerkingen over PSV altijd…weet je hoe vaak ik op het punt heb gestaan om na de wedstrijd Ajax-PSV een logje te schrijven? Ik heb me steeds maar weer in gehouden, als fan van een bescheiden provincieclubje, zoals PSV vaak wordt aangeduid door Ajacieden omdat Amsterdam kennelijk niet in een provincie ligt. Bah bah en nog eens bah, was je maar als je ouders voor Feyenoord geweest.

        • robschimmert zegt:

          Ik neem aan dat de knipoog ontbreekt bij jouw reactie. Want in deze discussie heb ik mij echt bij de feiten gehouden en heb ik zeker niet neerbuigend over PSV gesproken. Ik heb proberen te antwoorden op basis van historische gegevens en feiten en die duiden er nu eenmaal op dat jouw favoriete club echt een factor van betekenis is geworden na het midden van de zestiger jaren. Het is feitelijk echt niet anders, is mijn welgemeend verhaal zonder verdere ondertoon. Ik hoop dat je dat van mij wilt aannemen. Trouwens, maar dat terzijde, het gaat om voetbal en dat elkaar vliegen afvangen is toch ook niet meer dan een spel. Alleen moet je dat ook weer niet aan jouw Hans laten weten. Hij heeft nog recht op zijn jeugdig enthousiasme en zijn toewijding voor zijn club. Maar dat weet jij toch ook wel beter….

  5. sjoerd zegt:

    Dat kan alleen een Ajacied beweren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s