Opnieuw “Wie is de mol?”

Vanavond staat weer een editie van “Wie is de mol?” op de rol. Keek ik er in de maand december nog naar uit, nadat ik dit programma gedurende voorgaande jaargangen altijd met wat scepsis aan mij voorbij had laten gaan en toch enthousiast er voor was geworden toen ik de afronding van de vorige reeks had bekeken, na een paar afleveringen van de huidige serie blijk ik toch weer de nodige aarzelingen bij het concept en de aanpak te hebben gekregen. Ik heb, zoals gezegd, met dit programma geen verleden en sta er dus helemaal blanco tegenover. Zij het dat ik door de eerste kennismaking ermee vorig jaar nogal wat verwachtingen ben gaan koesteren door het idee dat ik met mijn neus bovenop een groepsproces zou zitten en daardoor de daarmee inherente dynamica op de voet zou kunnen volgen. Welnu, daar begint al de eerste teleurstelling bij mij, omdat ik het tot nu toe uitermate lastig vind om die elementen uit de geschoten en getoonde beelden te kunnen destilleren. Het is allemaal te fragmentarisch dat je als kijker krijgt te zien om groepsdynamica die er natuurlijk onontkoombaar is, te herkennen. Bijna een uur lang passeren er spelaktiviteiten van de deelnemers op het scherm, waar je dan als buitenstaander een rode draad in moet zien te vinden.

Ontbreekt al een samenhangend beeld van het groepsproces, het blijkt even lastig, als je al niet in dat specifieke aspect van “Wie is de mol?” geïnteresseerd bent, om het verloop van een bepaald spel te kunnen volgen of de essentie ervan te snappen. Zo verbrokkeld zijn de beelden tot nu toe, waarvan je zelfs de indruk krijgt dat je wel insider moet zijn om echt mee te kunnen leven. Ik heb er nog steeds niet de vinger achter gekregen en heb daardoor het gevoel dat de lol van het geheel mij ontgaat. En laat dat nou ook nog eens bevestigd, om niet zeggen versterkt worden aan het eind van elke aflevering als er bepaald wordt welke deelnemer moet afvallen en naar huis dient te gaan. Die selectie vindt plaats op basis van de resultaten van een test die alle deelnemers afgelegd hebben, maar waarvan mij volledig onduidelijk is hoe die screening verloopt, welke criteria er worden gehanteerd en waarom nou juist diegene die via een onduidelijke speling van de computer aangewezen wordt, “Wie is de mol?” moet verlaten. Kortom, teveel losse eindjes om mij tot die verstokte aanhanger van dit spel te maken. Daarvoor bestaan er teveel vragen, met als voornaamste daarvan toch wel, of beter gezegd, mijn onbegrip dat miljoenen zo enthousiast zijn voor een programma waar het vaker lastiger is om er echt een touw aan vast te kunnen knopen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opnieuw “Wie is de mol?”

  1. sjoerd zegt:

    Ik heb er nog steeds geen aflevering van uit kunnen kijken.

  2. hanneke zegt:

    Ik heb het nog nooit gezien. Het is iets met BN’ers en met (heb ik begrepen) allerlei onzinnige opdrachten, twee redenen om er niet aan te beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s