Hilversum op de schop

Tot dusverre heb ik mij eigenlijk nooit druk gemaakt om de publieke omroep. Ik heb het in feite altijd als een gegeven beschouwd. Daar werd radio en tv gemaakt. Punt en zo was het nu eenmaal. Echter, op een of andere manier is er bij mij een kwartje gevallen, en ik weet echt niet hoe, waar, wanneer en waarom, waardoor ik mij wat meer in dat hele omroepbestel ben gaan verdiepen, dat wel overeind wordt gehouden met onze euro’s. Vandaar dat plotselinge besef, welk proces ook gevoed werd door de omstandigheid dat ik steeds minder heb met de radio en tv in mijn huis. Stilte blijkt ook haar charmes te hebben, werd ik gewaar. Dat terzijde, hoewel dus tegelijk de trigger voor mij om meer over de publieke omroep na te denken. Over de zin en onzin daarin. Waarbij ik dus voorbij ga aan de commerciële zenders omdat die betaald worden uit de potten van Knorr, Nutricia, MacDonalds, Ikea, Praxis, Aegon en wat dies meer zij. Zodat zij wat mij betreft een end weg mogen produceren en programmeren omdat er geen cent van mij in hun uitzendingen terug te vinden is. Hoe anders is dat dus bij het publieke bestel dat inmiddels ondanks alle geroep vanuit de politiek gegroeid is tot een kerstboom van onmetelijke proporties, die ook de indruk wekt dat zij alleen maar toeneemt en onoverzichtelijker wordt om vooral alle belanghebbenden, zoals daar zendgemachtigden en omroepverenigingen zijn, aan de gang te houden. De kluwen is bijna niet te overzien en eigenlijk nog enigszins te ontwarren door louter namen en rugnummers te noemen.

Allereerst zijn er dus de drie landelijke tv – zenders, Nederland 1, 2 en 3. Met daarnaast regionale zenders, per provincie steeds één, plus zenders voor de twee grote steden, te weten AT 5 en TV Rijnmond. Lijkt dit nog te overzien, hoewel kostbaar, op de oude vertrouwde radio heeft de wildgroei echt toegeslagen, waarbij de regionale opdeling verder maar buiten beschouwing wordt gelaten, hoewel ook die veelvormigheid kosten met zich meebrengt. Maar landelijk gezien zijn we in Nederland inmiddels gekomen tot zes radiozenders, waarbij het vaker de vraag is hoe ze nog van elkaar te onderscheiden zijn. Over Radio 1 en Radio 4 zwijg ik om des te harder de staf te breken over de rest van het aanbod op respektievelijk Radio 2, 3FM, Radio 5 en Radio 6, dat zich over de gehele vierentwintig uur uitstrekt. Volstrekt onduidelijk is het waarom deze vier zenders naast elkaar bestaan, waar ze voor bijna driekwart van hun programma’s en inhoud elkaars gelijken konden zijn. Wie weet waar het verschil wordt gemaakt, mag het hier zeggen. Maar helder is het wel dat de verspilling van overheidsgeld hier volledig heeft toegeslagen. Wat waarschijnlijk ook te herleiden is tot de zotheid van ons omroepbestel waarin iedereen een plaats als zendgemachtigde kan opeisen als er voldoende steun en lidmaatschappen kunnen worden getoond. Waardoor we nu naast de NPO opgescheept zitten met AVRO/TROS, VARA/BNN, KRO/NCRV, EO, Omroep MAX, VPRO, PowNed, WNL en misschien nog wel enkele verenigingen waarvan het bestaan mij in dit hele doolhof ontschoten is. Maar waaruit alleen maar het beeld oprijst van een kluwen van belanghebbenden die haast ongecontroleerd met ons geld aan de gang kunnen gaan. Met excessen zoals hiervoor genoemd tot gevolg en de daaruit te trekken konklusie dat dat hele publieke bestel zichzelf heeft overleefd, want bijna parasitaire vormen heeft aangenomen en teveel dor en dood hout laat zien, dat erom vraagt om met de botte bijl verwijderd te worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hilversum op de schop

  1. sjoerd zegt:

    Voor mij mogen ze deze ook helemaal afschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s