Geld en voetbal

De tijd van Terlouw, Abe Lenstra en Rinus Schaap ligt al weer ver achter ons, zoals we het ook niet meer meemaken dat er alleen nog gevoetbald wordt op zondagen tussen twee en half vijf en dat de elementen vrij spel hebben terwijl wij langs de lijn naar de wedstrijden staan te kijken, behoudens die bevoorrechte enkeling die daar zitten mag. Dat is allemaal voorbij en nostalgie en zelfs romantiek geworden, als het ternminste nog gegrift is in het collectieve geheugen van al diegenen die al wat ouder zijn en voetbal in haar oorsprong nog hebben mogen zien en beleven. Om waarschijnlijk daardoor des te teleurgestelder en misnoegder te zijn over wat er van hun sport is overgebleven. Want is ze niet meer en niet minder dan een speelbal van de commercie geworden, het object van winstbejag en hebzucht pur sang waar nog alleen de wetten van het geld, van het kapitaal heersen en geen enkel sentiment er nog toe doet? Sterker nog, zelfs het gevoel dat bij supporteren hoort, blijkt haar prijskaartje te hebben gekregen. Is het niet in de vorm van een business-seat of VIP – box, dan toch wel in de vorm van merchandising. Aan elke uiting van enthousiasme, van aanhanger of supporter zijn hangt tegenwoordig een prijskaartje. Waardoor betaald voetbal een geldmachine is geworden die zichzelf aldus in het moeras van de commercie heeft geholpen en daar dus nooit meer los van komt en zelfs de kans loopt daarin compleet ten onder te gaan gezien het feit dat ze steeds meer op drijfzand begint te geraken. Met geld als het enige baken dat nog de richting wijst, ja, die zelfs dicteert en zich daarmee in deze wereld tot de norm, maat en standaard van elk gedrag heeft ontwikkeld.

Waarbij de voetballers en hun bestuurders er nauwelijks nog toe doen en het bij uitstek de bronnen zijn van waaruit de geldstromen ontstaan, die aard en omvang van het voetbal blijkbaar alleen nog kunnen bepalen. Zoals die spelersmakelaar die ongevraagd meldt dat een van zijn pupillen inmiddels honderd miljoen euro waard is, wat hem uiteraard een aardig courtage bezorgt als hij die jongen weet te verhandelen, op het moment dat dat hem goed dunkt en de betreffende speler dat maar heeft te slikken. Of die televisiestations die al die wedstrijden voor dik geld en reclame-inkomsten integraal uitzenden op de tijden die hen het meest past, al is dat bij wijze van spreken midden in de nacht. Waardoor die collectieve aanvangstijden tot een ver en grijs verleden zijn gaan behoren en nog alleen maar onderwerp zijn binnen het kader van de koetjes en de kalfjes als die bij de senioren aan de orde komen. En last but not least laten zich nu ook de goksyndicaten zien nu zij hebben gemerkt dat er met het inzetten op Europese voetbalwedstrijden en het eventueel manipuleren ervan dik geld is te verdienen, ook voor de toch al goed betaalde voetballers die door een aktieve rol in dat proces zowaar nog wat extra beleg voor hun boterham kunnen verdienen. Waarmee dus het drijfzand exact is geschetst waarop het voetbal is komen te verkeren en waarop ook haar onvermijdelijke ondergang wenkt. Wie dat wil meemaken, moet vooral blijven kijken. Ik kan het nog nauwelijks zien, omdat ik nog altijd die beelden van het voetbal van vroeger voor ogen heb. Hoewel de tranen er dus steeds meer en dwars door beginnen te lopen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geld en voetbal

  1. Dhyan zegt:

    Dat zeg ik, voetbal heeft niks meer met voetbal te maken. Het heeft al lang geleden mijn interesse verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s