Beelden van Chongqing

Een paar maanden geleden zag ik al foto’s van die monstrueuze Chinese stad die wel uit de grond lijkt gestampt. Ze zagen er allervriendelijkst uit. Ze werden getoond in het kader van een uitwisselingsproject tussen fotografen uit Maastricht en die stad, Chongqing. Mogelijk waren de beelden geflatteerd omdat het ging om een buitenexpositie, die zich op dat moment ook nog in een overvloedig en weldadig zonnebad bevond. Dan ziet alles er altijd voordeliger uit, ook omdat je eigen gemoedstoestand automatisch in de plus gaat als de zon lekker in je hals schijnt. Vandaar dat ik er toen nog aan voorbijging, ook omdat ik eigenlijk onderweg was naar een andere tentoonstelling, welke aan de ondertunneling van de A2 bij Maastricht was gewijd. Die toen nog flatteuze beelden kwamen weer tot leven toen ik via een Volkskrant – bijlage geattendeerd werd op de fotoreportage die Wouter Stelwagen had gemaakt van datzelfde Chongqing en waarin hij nadrukkelijk de mensenpakhuizen toont die er uiteindelijk voor nodig zijn om in deze monsterstad 29 miljoen Chinezen te kunnen herbergen. Het gaat over een metropool – de Chinezen noemen het een stadsprovincie – ergens in het Zuiden van China. En ik weet absoluut niet hoe het anderen vergaat bij het kijken naar de beelden die Stelwagen ter plekke schoot.

Maar afgezien van het gevoel van veiligheid dat ik daardoor krijg als bewoner van een Zuidlimburgs dorp met bijna vierduizend inwoners, bekruipen mij de nodige vragen, die ik hier graag eens formuleer zonder dat ik er een antwoord op verwacht. Hoogstens nog meer vragen die hierdoor opgeroepen worden bij andere lezers. Want wie krijgt het verzonnen om in een land waar het toch waarachtig niet ontbreekt aan ruimte, om 29 miljoen mensen zo op een hoop bijeen te brengen? En met welk doel? Wat doet deze samenklontering met mensen en nog meer welke gevolgen heeft het leven en verblijven in mensenpakhuizen, waarvan er dus in Chongqing kennelijk legio zijn? Is hier wel eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Wat is de stand van de veiligheid in zulke steden die de neiging hebben om spooksteden te zijn, waarin je als mens haast gedoemd bent te verdinken? Is er sprake van een sociale samenhang, een gemeenschaps – en verenigingsleven? Wat gebeurt er met plattelanders en hun levenshouding als ze in een dergelijke omgeving verzeild (moeten) raken? Kortom, genoeg vragen die alleen maar dwingender worden, naarmate je langer en beklemder naar deze beelden kijkt. Met uiteraard mijn nieuwsgierigheid naar de gevoelens, gedachten en ook vragen die deze foto’s bij anderen teweeg brengen.

Picture 001Picture 001Picture 010Picture 011

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Beelden van Chongqing

 1. Emigrant zegt:

  En wat gebeurt er als de lift het niet doet?

  • Kai Li zegt:

   Dan ga je lopen, want zo werkt dat in China. Of je blijft op je kamer.
   Het is een andere wereld en daar is men gewend als er een probleem is dan kijk je hoe je dit oplost of niet. Zelf ben ik al een aantal keer in Chongqing geweest. En je past je aan aan de situatie waarin je leeft.

   • Dhyan zegt:

    Zoiets bedacht ik me ook bij het lezen, de chinezen hebben een heel andere visie op het leven en tillen daar niet, zoals wij dat doen met onze westerse maatstaven, aan. Eigenaardig fenomeen is dat eigenlijk dat we andere culturen altijd naar die uit de eigen gekende perceptie beoordelen.

    • robschimmert zegt:

     Klopt. Maar het is verdraaid lastig om je totaal los te maken van je eigen referenties. Ik heb het geprobeerd en ik wilde eigenlijk ook niet oordelen en stelde daarom ook louter vragen. Maar ik realiseer me heel goed dat in mijn woordkeus toch de nodige subjectiviteit geslopen is

 2. Dhyan zegt:

  Toch zijn dit niet de lelijkste bouwwerken, ze hebben nog wel iets gezelligs. Dat in tegenstelling tot die betonpijlers op de achtergrond van de achterste foto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s