De wereld van Floortje

Omdat ik haar toch half en half in mijn hart heb gesloten en eigenlijk altijd met plezier naar haar reisverslagen kijk, herhaal ik hier, hoewel enigszins bewerkt, een logje dat ik een tijdje geleden aan Floortje Dessing wijdde. Want nergens en nooit is bij haar die hoge toon te horen die tegenwoordig zo snel wordt aangeslagen. Zij vertelt op een rustige wijze over alle ervaringen die zij op haar wonderlijke en verre reizen opdoet. Nergens is er ook maar een spoor van opwinding bij haar te bekennen, terwijl zij er, komend op de meest exotische plekken en daar ook nog eens de meest bijzondere mensen ontmoetend, toch alle reden voor heeft. Dus geen zweem van overdreven emotie. Hoogstens dat extra scherpe oog voor een opmerkelijk detail dat zij de kijker bepaald niet wil onthouden, aan deze in feite alleen wil doorgeven. Waarmee haar rol precies is omschreven. Want ze functioneert als intermediair tussen het Nederlands televisiepubliek en dat verre en meestal ook onbekende reisdoel dat zij onder de aandacht wil brengen, in alle facetten en aspecten die een nader licht kunnen werpen op die verre bestemming.

Waarbij de mensen die daar leven en vertoeven als extra dimensie aan haar verslag worden toegevoegd, met als resultaat vaker een informatieve en onderhoudende reportage, zoals ook gisterenavond weer was te zien met daarin de opvallende wederwaardigheden van een gezin uit Glasgow dat het moderne leven van die wereldstad achter zich had gelaten om de veiligheid en de puurheid van het leven op een van de kleine Hebriden, te weten Canna, te ondergaan en met name aan de vier kinderen door te geven. Dankzij de tussenkomst en de discrete rol van Floortje Dessing, die slechts zichzelf was, op de achtergrond bleef en met een enkele vraag uitsluitend de voorwaarden schiep voor een uitzending waar je drie kwartier geboeid naar bleef zitten kijken. Misschien wel vanwege die mensen die zich toonden zoals we mogelijk zelf diep in ons binnenste zouden willen zijn. Of anders toch zeker door Floortje die met haar gewoonheid ons het idee geeft dat zo’n reis naar een exotisch doel ook best iets voor ons kon zijn. Omdat zo te zien een kind, als we Floortje zo mogen noemen, daar ook de was lijkt te kunnen doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De wereld van Floortje

  1. Sjannes zegt:

    Helemaal mee eens, Rob. Ik ben ook om dezelfde redenen als jij ‘Floortjefan’.

  2. sjoerd zegt:

    Maar in mijn achterhoofd blijft het gewoon reclame…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s