De last van vooroordelen

Het zal me links en rechts wel weer een duchtige reprimande opleveren zoals ik er ook op reken dat deze en gene lezer de fiolen van zijn of haar toorn over mij zal uitstorten. Het is niet anders omdat ik ben zoals ik ben en mij er gezien mijn leeftijd niet meer op kan beroepen dat ik mijzelf niet gemaakt heb. Ik ben gewassen door wateren die ik tegengekomen en opgezocht heb. Dus moet het hoge woord er maar uit dat ook ik mij er vaker, zeg maar gerust te vaak, op betrap dat ik in een vooroordeel verval, waarvan ik ook nog te vlot de bevestiging vind. Misschien omdat het zo gemakkelijk is en het de complexe wereld om mij heen stukken overzichtelijker maakt. Met voorbeelden zat bij de hand. Waarvan ik de meest dwingende zal noemen, met de stille hoop en verwachting dat ik tekenen van herkenning oproep of tegenkom, om de last of dat unheimische gevoel dat zo’n vooroordeel toch met zich meebrengt, te delen en dus lichter te maken. Een eerste schot voor de boeg wordt gelost met het idee dat dat mij niet alleen zal overkomen. De situatie moet bekend voorkomen dat bij een eerste en een volgende oogopslag vechthonden, zoals daar pitbulls en Staffordshireterriers zijn, en hun eigenaars meestal perfect met elkaar blijken te matchen en met de laatsten veelal van een type dat je niet als eersten zal opzoeken om er vrienden of kennissen mee te worden. Hoewel niet zichtbaar, maar zeker geestelijk mijd ik ze wel en loop er bij voorkeur met een grote boog omheen, ook om de kans op kontakt met hun dierbaar bezit zo veel als mogelijk uit de weg te gaan.

En natuurlijk weet ik maar al te goed dat ik daarmee mijn eigen wereldje bescherm en dichthoud voor in mijn ogen ongewenste invloeden zonder dat ik ook maar enige inspanning heb verricht om mij in de denkwereld van die hondenbezitters te verdiepen. Omdat voetstoots ergens van uitgaan soms best wel handig en eenvoudig is om je eigen leven schadevrij te houden. Waarmee ik onmiddellijk beland bij een tweede voorbeeld dat minstens zo dwingend bewijst dat ik behept ben met vooroordelen welke ik dus niet uit de weg wil gaan om de redenen die ik hiervoor heb aangegeven. Daarvoor ga ik terug naar mijn beroepspraktijk van P & O – er, die zo’n twaalf jaar terug op een einde liep. Daarin moest ik ook wel eens selecties doen voor stevige managementposities in een grote onderneming. Denk daarbij in dit voorbeeld aan de job van salesmanager, waarvoor in de finale ronde nog drie nagenoeg gelijkwaardige kandidaten beschikbaar waren. Daarvan viel er al snel eentje af omdat deze – toen al – rijkelijk op de linkerhand en – arm getatoeëerd bleek, uiterlijke kenmerken welke toch minder wenselijk werden geacht in het kontakt met klanten. Twijfelachtig, zal er zonder twijfel gezegd worden, met de kennis, ervaring en acceptatie van nu. En toch zou ik opnieuw dezelfde keuzes maken, in de wetenschap dat ik daarmee nog meer de verdenking van het vooroordeel op mij zou laden. Het moet dan maar, omdat ik niet anders kan, als ik mijn wereld en leven nog een beetje overzichtelijk wil houden, zonder dat overigens als argument en excuus voor elk mogelijk vooroordeel te hanteren. Want ook in dit opzicht is genoeg voor mij al heel snel echt genoeg.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De last van vooroordelen

  1. sjoerd zegt:

    Je slaat de spijker op zijn kop…

  2. Margo zegt:

    Ik heb ook bepaalde vooroordelen als het gaat om getatoeëerde mensen.

  3. Margo zegt:

    En ook als het gaat om mensen die graag vechthonden hebben. Die zijn ook vaak getatoeëerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s