Regeringsfalen?

Bij mij waaide de wind al hevig om het huis, maar hierbinnen en nog meer bij mij is hij op volle kracht opgestoken na lezing van het volgende bericht op Teletekst en nu.nl Ik heb het gelezen, herlezen en nog eens gelezen om het goed op mij te laten inwerken omdat ik aanvankelijk mijn ogen en mijn begrip niet kon volgen. Ook omdat de naam Opstelten weer viel en je dan helemaal op je hoede moet zijn. Maar nu alles echt op zijn plek gevallen is en ik nog moeite heb om wat ik gelezen en begrepen heb te geloven, kom ik toch tot de voorzichtige konklusie dat hier natuurlijk geen bewindsman, geen kabinet mee weg komt. Met dit, ook al was het hoogzomer en vakantietijd, nalatig en labbekakkerig handelen dat de meest fatale gevolgen heeft gehad. Vandaar dat ik maar tot de enige, hoewel nog voorzichtige slotsom kom dat de hele huidige regeringshandel gezien haar collectieve verantwoordelijkheid maar het beste haar boeltje kan pakken. Zo spoedig als mogelijk. En als dat overvraagd is, dan toch maar die Opstelten, die iedereen allang tot last is, de zak gegeven, omdat opgeruimd echt netjes in dit geval staat. Met Koenders uiteraard in zijn slipstream omdat hij de verantwoordelijkheid die Timmermans destijds droeg, zo vlot en gemakkelijk, want zonder voorbehoud, heeft overgenomen. Zo zijn namelijk de regels en zo loopt het spel en dat zijn dus mijn konklusies naar aanleiding van het volgende bericht, die ik, denk ik, echt niet te voorbarig getrokken heb:

De informatie die het kabinet voor de ramp met de vlucht MH17 had over de veiligheidssituatie van het Oekraïense luchtruim, leidde niet tot de conclusie dat er extra maatregelen getroffen moesten worden, zoals het op de hoogte stellen van de luchtvaartmaatschappijen. Dat terwijl daags voor het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines een Nederlandse diplomaat in Kiev op de hoogte was gesteld van het feit dat een Oekraïens militair vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten. Deze informatie was bekend in Den Haag, zo blijkt uit een brief die ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond naar de Kamer stuurden in antwoord op Kamervragen die waren gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS. Dat stelde dat een groep diplomaten voor de MH17-ramp onder andere zou zijn bijgepraat over de veiligheidssituatie van het Oekraïnse luchtruim. In haar brief erkent dat dat het geval is geweest en dat de Nederlandse ambassade in Kiev via ‘de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ over de bijeenkomst heeft gerapporteerd. Een verslag van de Oekraïense veiligheidsbriefing was richting Den Haag verstuurd en is bij meerdere ministeries terechtgekomen, schrijft het kabinet, maar zegt tegelijk luchtvaartmaatschappijen niet te hebben gewaarschuwd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Regeringsfalen?

 1. Jolie zegt:

  Ja, precies dat dacht ik ook vanochtend: meteen weg die twee, minimeel die twee…

 2. sjoerd zegt:

  Ik vind het crimineel gedrag, en verantwoordelijk zijn voor al deze doden…

 3. Dhyan zegt:

  Ik hou iedere keer weer mijn hart vast wat ze nou weer hebben aangericht.

 4. Emigrant zegt:

  Het probleem bij de eventuele verwijdering van Nederlandse gezagsdragers is toch altijd, dat er geen of nauwelijks anderen zijn die hen kunnen opvolgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s