De gebaren van Teeuwen

Hoewel ik zelf geen moment de aanvechting ertoe heb gehad, mogen ze van mij, al die uitingen van woede, afkeer en protest als reaktie op de moorddadige aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Ik kan mij best voorstellen dat mensen de behoefte hebben om op een of andere manier hun stem te laten horen of hun gezicht te laten zien. In demonstraties, met potloden of banners, met aanpassingen van profielen op Facebook of met tweets. Op alle mogelijke manieren en massaal, zij het dat de machteloosheid er steeds vanaf straalt en de vraag gerust gesteld mag worden of en in hoeverre een en ander effect sorteert. Want veel van hetzelfde tendeert uiteindelijk naar vrijblijvendheid, zij het dat het goed bedoeld blijft en aan de integriteit, die eraan ten grondslag ligt, nooit getwijfeld hoeft te worden. Welke bij mij echter wel de kop op steekt als cabaretier Hans Teeuwen zich vertoont in dit koor van haast machteloze woedenden en zich daar dus ook direkt van meent te moeten onderscheiden met zijn eigen gebaar, zoals we dat van hem gewend zijn bij dit soort gelegenheden. Vanaf de moord op Theo van Gogh is hij dan telkens nadrukkelijk te horen als de echte verdediger van het vrije woord, die uiteraard vierkant achter de betreffende slachtoffers staat.

Ja, Teeuwen kent zijn positie op het goede, het eigenste moment dat dan vaker zijn finest hour blijkt. Met dan een spitse opmerking, of een goede grap dan wel een videoboodschap zoals hij dus nu op YouTube heeft geplaatst om zich vooral solidair met de omgekomen cartoonisten te verklaren. Ja, een echte held en strijder, die Teeuwen, die op de barricaden gaat voor de vrijheid van meningsuiting, op de momenten dat het erom spant. Hoewel hij verder en tussentijds, en dat is gedurende het overgrote deel van al die jaren tussen nu en 2004, niet te zien en te horen is in die hoedanigheid. Omdat er dan geld verdiend moet worden en hij evergreens croont, waar niemand aanstoot aan kan nemen, ook niet die moslim-extremist die echt wel weet wat scherp slijpen is. Nou, Teeuwen kan met zijn deuntjes zelfs die toets van niet malse kritiek doorstaan. Dus dan weten wij wel hoe vrij het woord is dat hij verkondigt, en nog beter wat al zijn opwinding en boodschapperij op fatale momenten voorstelt. Niets, helemaal niets, want alleen gericht op het trekken van aandacht voor hemzelf, nu hij die steeds meer en terecht blijkt te verspelen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De gebaren van Teeuwen

 1. Jolie zegt:

  Hans Teeuwen… ik heb eerlijk gezegd nog nooit om hem kunnen lachen ;-} Laat ik maar niet zeggen wat ik van hem vind (hoe hij dan zèlf ook ‘voor het vrije woord’ is) 😉

 2. sjoerd zegt:

  Ik heb wat tegen die man, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Als ik hem zie denk ik altijd dat het een discipel van Wilders is…

  • Dhyan zegt:

   Dat noemen van Wilders bij alles wat negatief is dat heet demoniseren en hetgeen waarvan Wilders beschuldigd wordt. Maar ben jij eigen wel een haar beter?

 3. Emigrant zegt:

  Wilders hoeft niet gedemoniseerd te worden, want hij is uit zich zelf al een demon.
  Er zijn wel degelijk gradaties in het kwaad.

 4. Emigrant zegt:

  Ik noemde Wilders niet; probeer hem zo veel mogelijk te negeren.

 5. Mack zegt:

  Hans Teeuwen houdt niet van mensen, hij gebruikt ze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s