Gelegenheidsredenaars

Natuurlijk was ook ik hevig ontzet en net zo verontwaardigd over de moorddadige aanslag gisteren in Parijs. En vanzelfsprekend moet het geschokte gemoed van naties en landen dan uiting krijgen in de vorm van uitspraken en blijken van medeleven van staatshoofden en regeringsleiders. Zo gaat dat in het verkeer tussen de volkeren. Zo hoort dat en is ook goed in tijden dat de nood opeens hoog kan zijn geworden. Zoals dat zich gisteren voor onze ogen ontrolde en daarmee onze eigen boosheid bevestigde, die aldus immers verwoord werd en tot uitdrukking gebracht. Tot zover alles geheel in orde. Maar uiteraard diende zich in het voetspoor daarvan ook weer dat leger aan van woordvoerders, prominenten, politici en wat dies meer zij dat ook een mening ten beste meende te moeten geven met daarin verpakt de welbekende emoties, die ieder bezit en die al verwoord zijn en waarop niemand dan ook verder zit te wachten, omdat het bijeen genomen niets toevoegt en in feite slechts herhaalt.

Ja, eigenlijk alleen daarmee maar ergernissen voedt vanwege het obligate karakter dat zo’n reactie steeds heeft, een platgetreden pad is dat voor de zoveelste maal begaan wordt, en dus op de keper beschouwd ter meerdere eer en glorie van de spreker en schrijver zelf moet dienen. Die daarom met name aanspraak op onze woede mogen maken omdat ze bij deze gelegenheden met hun babbels wel vooraan staan, waar ze verder nooit iets van zich laten horen als het gaat om het scheppen van voorwaarden voor onze bescherming tegen vormen van terroristisch geweld, waar ze juist voor aangesteld, gekozen en ingehuurd zijn. Want dan laten ze het steeds afweten, die mooipraters en gelegenheidsredenaars, die gisteren hun beste vertegenwoordiger vonden in Frans Timmermans, die al jaren de kans heeft om het terrorisme aan te pakken, maar toch altijd zweeg, om vervolgens na deze aanslag op Charlie Hebdo met de volgende twee stijlbloemen op Facebook uit te pakken, die niets te betekenen hebben, maar alleen een nieuwe bijdrage zijn aan zijn eigen eer en glorie:

Aujourd’hui je me sens Parisien avec les Parisiens, Français avec les Français et surtout Européen, appelé à exprimer l’horreur que j’éprouve en voyant les images des bureaux de Charlie Hebdo. Ce sont nos valeurs les plus fondamentales qui sont visées par ces nihilistes. Nous avons une grande responsabilité, vis-à-vis des victimes, de leurs familles, mais aussi de nos sociétés entières d’assurer le renforcement des libertés sur lesquelles l’Europe est fondée. Notre détermination, notre solidarité et la profondeur de notre attachement à nos valeurs nous aideront à surmonter le défi du terrorisme.”

“Shocked by the horrific terrorist attack on Paris and Charlie Hebdo. We mourn the victims and our thoughts are with their loved ones. This attack is an attack on all of us, on our fundamental values, on the freedoms our European societies are built upon. That is why all Europeans need to stand firm in our solidarity with the French people. Barbarism will not prevail, terrorism will be defeated if we stand up for our liberty and express our resolve to defend our values, shoulder to shoulder.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gelegenheidsredenaars

  1. Mack zegt:

    Aan de Russische versie zit hij nog te werken heb ik gehoord.

  2. terrebel zegt:

    Het lijken wel de woorden van een politicus…’Het is heel erg en iemand zou er wat aan moeten doen. Goedenavond!’ O, en intussen zijn er ook vandaag weer zo’n 35.000 mensen omgekomen van de honger. Niet dat dat iemand wat kan schelen.

  3. sjoerd zegt:

    Gewoon doodschieten zonder enig wederhoor…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s