Puzzelwoorden

De laatste tijd puzzel ik wat meer. Scrabble en Wordfeud zijn (her)ontdekt en het oplossen van een kruiswoordraadsel behoort af en toe ook weer tot mijn bezigheden. En dat heeft geleid tot de verrassende konstatering dat er naast de spreek – en schrijftaal ook nog een andersoortige vocabulaire is die nooit gebruikt zal worden in het dagelijkse verkeer tussen mensen, maar die heel gangbaar blijkt voor de Meulendijksen van deze wereld als dezen zichzelf moeten helpen om puzzles samen te stellen en de mensentaal hen op enig moment in de steek laat. Dan bieden de puzzelwoorden uitkomst en word je, zoals ik, toen ik gisteren mijn tijd wat verdeed met het oplossen van wat van die opgaven, geconfronteerd met woorden als onegar, anataas, ieme, emelt, elger, ees en moer, waarbij ik de omschrijvingen ervan maar verder achterwege laat. Woorden die zonder twijfel het topje van een ijsberg vormen, omdat er zoveel meer van ditzelfde genre zijn, die mijn lezers absoluut zullen kennen en misschien hier ook nog eens willen noemen, naar ik hoop. Ook omdat het eens leuk zou zijn om tot een brede, hoewel niet uitputtende opsomming van al die, in mijn ogen onzinnige puzzelwoorden te komen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Puzzelwoorden

  1. Mack zegt:

    Mijn moeder klaagde laatst dat je haar wordfeud uitnodiging niet had geaccepteerd.

  2. Margo zegt:

    Moer is toch gewoon zo’n ding dat je op een schroef schroeft? Verder verbaas ik me ook over de geaccepteerde woorden in Wordfeud, niet alleen rare woorden zoals jij hier opsomt, ook veel Engelse woorden horen kennelijk bij het Nederland. Terwijl ander woorden die wel degelijk Nederlands zijn tot mijn woede vaak invalid worden genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s