De ‘stilte’ van Green Bank

Even eens geen beschouwing van mijn hand, maar een reproductie van een nieuwsfeit, dat ik ergens op internet vond en dat zo bijzonder is en daarmee tot nadenken stemt, dat de enkele weergave ervan voldoende moet zijn:

“Een whatsappje versturen naar vrienden kan er niet. En ook mobiel internetten, draadloos telefoneren of een sms versturen is er niet toegestaan. In het bosrijke Green Bank, een klein dorp in het westen van de Amerikaanse staat West Virginia, is elke vorm van elektromagnetische straling ten strengste verboden. De reden voor die strenge regels is al van ver buiten het dorp te zien. Wie over de enige weg naar Green Bank rijdt, kan met geen mogelijkheid om de 150 meter hoge, hagelwitte telescoop heen. En wie niet op de omgeving let, merkt het wel aan zijn autoradio, die dan al tientallen kilometers stoort. Voor de Robert C. Byrd – telescoop is absolute radiostilte essentieel. Het gevaarte is namelijk bedoeld voor het opvangen van elektromagnetische straling uit de ruimte en elke ruis van buitenaf kan het binnenkomende beeld verstoren. De telescoop is zo gevoelig dat hij een sneeuwvlok die de grond raakt, al kan oppikken. Door de aanwezigheid van de Green Bank Telescope, kortweg GBT, is het kleine dorp op vier uur rijden van Washington de ‘stilste’ plaats op elektromagnetisch gebied. Het maakt Green Bank uitermate geschikt voor mensen met elektrohypersensitiviteit, een overgevoeligheid voor elektromagnetische straling. In Green Bank kunnen zij namelijk vluchten voor de klachten die zij elders wel krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en tal van andere symptomen. Want bij een dokter kunnen ze niet terecht, omdat elektroallergie in de Verenigde Staten niet wordt erkend als ziekte. Diana Schou was in 2007 de eerste ‘elektrogevoelige’ die haar uitvlucht zocht in Green Bank. Na meer dan tien jaar vol klachten, woonde ze maanden in een stralingsvrije kooi en dacht ze zelfs kort na over de aanschaf van een tweedehands ruimtepak. Maar door gebrek aan geld zat er niets anders op dan verhuizen. Na Schou kwamen er meer mensen met elektroallergie naar Green Bank, dat volgens de meest recente telling slechts 143 inwoners heeft. Maar niet iedereen is even blij met zijn nieuwe buren, zo stelt sheriff David Jonese:

“Ze willen dat iedereen in de winkels en restaurants de lichten vervangt of uit doet wanneer ze er zijn. Dat levert soms wat problemen op.”

Dat ondervond Schou zelf ook toen ze de lokale kerk probeerde te overtuigen de tl-lampen te vervangen, omdat het licht daarvan ondraaglijk is voor mensen met elektroallergie. Voor de het doorhad, probeerde een oudere inwoner van het dorp haar de kerk uit te duwen. Niet veel later vond ze een dode marmot in haar brievenbus.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s