Mijn terugblik op 2014

De laatste weken werd ik bij voortduring op mijn Facebook – pagina uitgenodigd, maar noem het gerust lastig gevallen, om een of ander probeersel te bekijken dat door Facebook zelf in elkaar was gefabriekt en dat de titel ‘Mijn jaaroverzicht’ had meegekregen. Tenenkrommend was het resultaat van dat gedoe en dan druk ik mij nog behoorlijk mild uit. Een beetje professional zou zich voor zo’n stuk werk diep schamen en zich niet meer durven te vertonen. Vandaar dat ik er dan ook niets mee te maken wil hebben, te meer omdat ik mijzelf heel wel ertoe in staat acht om een passende terugblik op 2014 te realiseren. Wat ik dan ook bij deze in kort bestek doe, juist omdat het afgelopen jaar, na de nodige moeizame jaren daarvoor, zoveel goeds heeft gebracht, waardoor zelfs van een nieuwe start gesproken kan worden, hoewel dat op mijn leeftijd een tikje overspannen klinkt. Maar het beeld was er niettemin naar, met een nieuwe liefde en wijdere perspectieven op een wereld die zich opeens weer voor mij opende en die ik ook weer graag verder wilde kennen en verkennen, na een periode van verdriet, leegte en stilstand. Met Berlijn, de Duitse Oostzee-kust, Barcelona en de omgeving van Rotterdam als de bestemmingen die vorig jaar om deze tijd nog niet voorzien konden worden en dus des te verrassender werden. Wat evenzo geldt voor de vele musea die er bezocht zijn. Zoals dat verrassende ‘Beelden aan Zee’ in Scheveningen, de grote Rothko – expositie in het Haagse Gemeentemuseum, Kröller Müller, het Bozar in Brussel met de overzichtstentoonstelling van Michael Borremans, het Domein in Sittard waar de activistische Yes Men hun kunnen en bezigheden toonden en niet te vergeten het Museum Land van Valkenburg, dat gezien de diverse activiteiten en tentoonstellingen een frequent bezoek plus mijn financiële ondersteuning dik verdiende.

Wat maar een greep is uit de hele reeks van musea die in 2014 bezocht werden. Het afgelopen jaar is het theater opnieuw ontdekt. Wat zoveel betekent dat er verschillende toneelstukken werden bezocht, welke gespeeld werden door de Toneelgroep Maastricht dan wel de Toneelgroep Amsterdam. In dezelfde kontekst moeten uiteraard ook de drie concerten worden geplaatst die we in het Amsterdamse Concertgebouw bijwoonden en waar onder andere het Requiem van Mozart en de Messiah van Händel werden uitgevoerd. Met daarnaast het andere muzikale hoogtepunt van het afgelopen jaar de uitvoering van de Matthäus Passion in de Martinuskerk in Venlo waar we op Goede Vrijdag nota bene bij mochten zijn. Waarmee het hoofdstuk ‘Kunst en cultuur’, hoewel het een greep daaruit is, voldoende aan bod is geweest. Want er zijn meer geneugten op dit ondermaanse die ons ook niet zijn ontgaan. Neem alleen al de fraaie wandelingen die we ons permitteerden in onze eigen omgeving omdat die zich daar immers bij uitstek voor leent. De Curfsgroeve, de Pietersberg met de uitspanning Slavante, het Geuldal bij Epen, de omgeving van Teuven in de Voerstreek, de velden rond Schimmert en Noorbeek plus Ulvend vormden welkome bestemmingen en oorden om ons een paar uur te verplaatsen en amuseren. Goh, en dan heb ik het nog niet gehad over de etentjes, de toertochtjes, verjaardagen, bezoeken aan bioscopen en boeken die er weer zijn gelezen. Welke bijeengenomen het leven zo kunnen veraangenamen en dat dus in 2014 alleszins hebben gedaan. Zoals deze terugblik verduidelijken moet om tegelijk de aanzet en de aanmoediging te vormen om het volgend jaar net zo aan te gaan en er weer fijne en mooie 365 dagen van te maken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mijn terugblik op 2014

  1. sjoerd zegt:

    Mijn jaar heb je ook niet voorbij zien komen. Facebook is voor mij kijken, maar er absoluut niet aan meedoen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s