Wedstrijd en spel

Dwars door mijn wereld loopt een curieuze waterscheiding welke zich zo nu en dan doet voelen en zelfs zichtbaar wordt op bepaalde momenten en op een wijze bij sommige mensen die vaker verrast omdat je, hen enigszins kennende, daar niet zou verwachten. Maar het gebeurt en zelfs meer dan eens zo dwingend dat je de moeite moet doen om je ogen te geloven. Waarbij draai – en keerpunt tot uiting komt in de beleving die men heeft bij de deelname aan een spel. Aan de ene kant kan het accent liggen op het spelelement en de vreugde, het plezier en de lol die dat teweeg kan brengen, wat ik hoofdzakelijk zie. Anderzijds doen zich toch ook situaties voor waarin de competitie, het wedstrijdelement dat in een spel besloten kan zijn, voor deelnemers overheerst en hen meevoert. Met als gevolg dat winnen stukken belangrijker wordt dan het eraan deelnemen. Wat dan nog wel eens tot ongemakkelijkheid wil leiden. Zeker als dus niet elke deelnemer aan zo’n spel de neiging heeft om ziel en zaligheid voor de winst te geven dan wel om zich volledig uit te leveren aan het eigen gemoed en het winstbejag, met als enig resultaat fanatisme oftewel ambitie die volledig blind slaat.

De energie die door die stemming en instelling wordt gegenereerd, is zo krachtig en heeft de neiging om de hele sfeer waarin een spel wordt gespeeld, te gaan domineren, zeker als de overige deelnemers slechts van de partij zijn voor het plezier en de overwinning voor hen op een tweede of nog ondergeschikter plaats komen. Dan ligt het voor de hand dat het plezier van zo’n meerderheid zelfs bedorven kan worden door de verwoede zucht naar winst van die ene deelnemer, die er voor het overige ook niets aan kan doen dat hij zich zo gedraagt. Omdat hij karakterologisch nu eenmaal zo is toegerust, omdat hij dat naar alle waarschijnlijkheid van jongsaf mee heeft gekregen en daar dus nu mee belast is. Zodat dat hem of haar wel vergeven moet worden, zij het dat het al met al behoorlijk hinderlijk is dat je als niets vermoedende liefhebber van een leuk gezelschapsspel kennelijk toch steeds op je hoede moet blijven. Of zie ik alleen die spoken en die waterscheiding die op een of andere manier voor mijn gevoel door mijn wereld lijkt te lopen? Met gelukkig, het zij gezegd, maar een paar mensen aan die andere kant van de streep, met dat sentiment waar ik maar nooit aan zal kunnen wennen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

5 reacties op Wedstrijd en spel

 1. sjoerd zegt:

  Een goed verliezer heeft ook gewonnen…

 2. Jolie zegt:

  Misschien een simplistische vraag, maar om wat voor spel of wedstrijd gaat het..? Of kun je dat omwille van privacy niet publiceren?
  (=Voor mij is het nu vrij moeilijk te volgen, ik kan het niet goed plaatsen.. Dan kan ik er alleen maar eigen ervaringen op ‘projecteren’, maar kan jóuw ervaring niet ‘meeleven’ :-))

 3. Emigrant zegt:

  Ik vermoed dat het Monopoly was. Dat haalt het ergste in de mens naar boven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s