Franciscus en de curie

In een omgeving die verrot en vermolmd is, kunnen er slechts van dik hout nog planken gezaagd worden, moet paus Franciscus gedacht hebben voordat hij aan zijn Kersttoespraak voor de curiekardinalen begon. Er zat niks anders op dan dat hij met uitspraken kwam die daardoor wel hout moesten snijden. En dat ook deden getuige de uitgestreken gezichten van zijn in paars en zwart gekleed gehoor dat vanwege haar stoffigheid wel tot een uiterst mager applaus moest komen. Want wie de schoen paste, trok hem wel grif aan. Vluchten bleek niet meer te kunnen. Je zal dan ook maar door de Heilige Vader die nota bene ook door jouw toedoen op zijn plaats is gezet, betiteld worden als roddelaar, intrigant, ijdeltuit, materialist, egoïst, sombermans of streber. Met welke types het Vaticaan namelijk volgens de Paus tot aan haar rand gevuld is. En dat ook nog eens bij een gelegenheid die door de jaren heen zich kenmerkte door zijn feestelijk karakter, waarbij over en weer tot dusverre tussen curie en Paus de meest hartelijke Kerstwensen werden uitgewisseld. Maar dit jaar dus even niet. Met als gevolg die brede verstijving bij dat omverwerpen, die vernietiging van al die vermeende heilige huisjes, die burchten van onaantastbaarheid waarin het Rooms-Katholieke establishment zich zo veilig waande. Vandaar die schrik die hen om het lijf sloeg toen zij ook nog eens werden beticht van spirituele Alzheimer, existentiële schizofrenie, vergoddelijking van bazen, onuitputtelijke hebzucht, theatrale strengheid en steriel pessimisme.

Grote woorden die nota bene uit de mond van de Heilige Vader afkomstig waren en rechtstreeks tot hen gericht werden. Waarna hij die verzamelde kardinalen aanmoedigde om gedurende de aanloop naar het Kerstfeest moed jegens zichzelf te tonen door met een diepgaand gewetensonderzoek te beginnen. Wat samengevat zijn Kerstwens en – geschenk, zijn Kerstpakket voor het bestuurlijk Vaticaan was, welke dus wel in moest slaan als een bom. Maar welke tegelijk de vraag opriep of Franciscus hiermee niet te argeloos, hoewel gerechtvaardigd en goedbedoeld, de hovaardij en arrogantie van dat Rooms – Katholiek bestuursapparaat te lijf ging en of de daarin gevestigde orde zich deze publieke schoffering, die plaats vond voor het oog van de draaiende camera’s , zich wel zou laten welgevallen. De tijd zal het leren en waarschijnlijk heel snel uitwijzen dat de intriges in en rond het Vaticaan nog welig tieren zoals daar waarschijnlijk scenario’s die door Umberto Eco bedacht konden zijn, ook nog best eens een kans kunnen krijgen zodra dat beetje stof dat er sinds veertig jaar op zit, ervan verwijderd is. Er zijn namelijk meer Pausen onder raadselachtige en verdachte omstandigheden plotseling uit het zicht verdwenen. Laat Franciscus dus maar op zijn tellen passen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Franciscus en de curie

 1. Mack zegt:

  Maar hij is nu de baas. En hij heeft nu al geschiedenis geschreven.

 2. sjoerd zegt:

  Ik vind het gewoon een stelletje oude zakken, waarvan er geen ene de werking van de huidige maatschappij meer in beeld heeft.

 3. Emigrant zegt:

  Ik dacht ook meteen: nu zal hij het niet lang meer maken. Zijn Zwitsers ondersteunen hem wel, maar tegen bij voorbeeld een geraffineerde gifmoord kunnen die niet op.

 4. math zegt:

  Hij speelt hoog spel, maar hij heeft zoveel credits opgebouwd in de hele wereld, dat die ouwe kardinalen toch van goede huize moeten komen om hem te laten verdwijnen. Camera’s zijn wellicht de beste beveiliging voor hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s