Mensen en welbehagen

Vandaag en morgen geen fun – of powershoppen, maar shoppen ad infinitum, tot in het oneindige, tot over de streep en over de top, tot je er helemaal bij neervalt. Met als resultaat karren die tot over de rand gevuld zijn, wil je nog een beetje serieus genomen als Kerstvierder 2.0 Voor minder wordt het niet meer gedaan en boodschappenlijstjes doen er al helemaal niet toe. Het is pakken, graaien, grijpen en elke andere beweging die daarop lijkt, als ze maar op het hebben, krijgen en houden gericht is. Omdat het dus Kerst wordt, dat feest dat mensen en welbehagen zo gemakkelijk combineert, met grootgrutters Albert Heijn en de Jumbo als de gretige facilitators van die altijd, als je hen tenminste mag geloven, voor de consument zo gunstige deal. Inderdaad gunstig, want voorzien van zegels, punten en voordeeltjes mits er voldoende tegenover geschoven wordt. Wat uiteraard gemakkelijker gaat met de eindejaarsuitkering, de bonus of de Kerstgratificatie op zak. Het Kerstspel is aldus maar al te duidelijk op de wagen, was vanmiddag te merken in zo’n overdekt winkelcentrum in het Limburgse Beek waar de in – en uitgangen, draaideurend en wel, haast permanent geblokkeerd waren door de haast van alle klanten, ongeacht of hun winkelkarren tot op de bodem leeg dan wel tot ver over de rand gevuld waren.

De gemeenschappelijkheid in ieders beweging leek hem te zitten in de allerijl waardoor ze beheerst werd en die daarmee elke controle daarop verder verhinderde. Met stagnaties, storingen, hindernissen en ergernissen en veel hoge woorden en schrille tonen en gescheld tot gevolg. Want leg niemand iets voor de voeten als hij op weg is naar het feest van de vrede. Dat moet ongehinderd gaan en graag ook nog heel snel alstublieft. Waarbij een euro meer of minder al helemaal niets meer te betekenen heeft. Trouwens, wat maken wij ons daar nu nog helemaal druk om als wij elke consumerende escapade van een biologisch of duurzaam etiket voorzien? Aldus kunnen wij ongebreideld en met opgesteven integriteit onze slag slaan en ons zonder schuldgevoel te buiten gaan, met ook nog eens onze gift aan de Voedselbank of Serious Request daar achteraan. Reden genoeg om niet aan onszelf en onze intenties te twijfelen en ons daarom genoegzaam op Eerste en Tweede Kerstdag in ons welbehagen te wentelen, nadat we de dagen vooraf zo hebben moeten afzien.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mensen en welbehagen

  1. sjoerd zegt:

    Uitrusten van de winkelstress. Ik was even bij de Lidl op maandagmorgen om een paar flessen cola te halen. Geen parkeerplaats meer vrij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s