Sierd de Vos

Aan de rechtstreekse uitzendingen van de Jupiler League, met bijvoorbeeld wedstrijden als Helmond Sport tegen Almere City of Telstar – Oss is voor geen enkele televisiezender ook maar enige eer te behalen. Het zijn sfeerloze vertoningen met een minimum aan kwaliteit en een maximum aan verveling, met een verdwaalde sterveling langs de lijn en thuis geen hond die er in principe er naar kijkt. Dus moet Fox Sport uiteraard wel een handigheid verzinnen om nog iets van die treurnis te maken die ze nu eenmaal gratis en voor niks gekregen heeft toen ze de uitzendrechten van de Eredivisie verwierf. Waardoor het factotum Sierd de Vos uit de hoge hoed van de bazen van Fox wordt getoverd en de opdracht krijgt om van die ellende nog iets te maken, waardoor de zit bij zo’n wedstrijd thuis toch minder lang lijkt dan ze uiteindelijk wel duurt. Omdat Sierd in feite om alle boodschappen gestuurd kan worden, is zo’n klus hem wel toevertrouwd en maakt hij er wat van. Niet dat het voetbal er beter door wordt, maar de omlijsting toch een pietsie aangenamer dan wanneer er verslag wordt gedaan door iemand die zichzelf vooral serieus neemt omdat hij ook nog eens grote wedstrijden wil verslaan. Die ambitie is Sierd na zoveel jaren trouwe dienst allang voorbij. Hij hoeft zichzelf nog alleen te amuseren en als hij daarin anderen ook meevoert, dan is dat fijn meegenomen. Dat is onder de streep zijn adagium waardoor je weet wat je te wachten staat als hij een wedstrijd als Emmen – RKC verslaat. Dan wordt de doopceel van de spits van de thuisclub als eerste gelicht, waarbij diens sportieve prestaties totaal niet aan de orde komen, maar wel zijn schoolopleiding, sierdzijn hobbies en nog het meest zijn culinaire voorkeuren plus zijn lichaamslengte.

Lichaamslengte, ben je geneigd als kijker je af te vragen. Waar moet dat helemaal toe dienen? Totdat bij Sierd de aap uit zijn mouw komt en hij weet te melden dat de vader van die spits ook op de tribune zit en 2,12 meter lang is. Hij is arts, meer specifiek clubarts van Excelsior, waar hij inmiddels een goede naam heeft opgebouwd, weet Sierd, omdat hij bij het afgaan van de bel van zijn telefoon al weet wat degene die aan de lijn is, mankeert voordat deze daar al iets over heeft kunnen zeggen. En zo babbelt de Vos aan een stuk door en rijgt hij de ene wisecrack aan de andere, als die beste stuurman die aan de wal, of in zijn geval achter de lijn, staat. Als het maar niet over voetbal hoeft te gaan, hoor je hem bijna hardop denken als hij de waslijst aan blessures van de RKC – spelers doorneemt, met per geval ook nog eens een gedetailleerde diagnose plus vermelding van de arts en de behandelende sector. Achtergrondinformatie heet dat, net zo als hij de sfeer van reddeloosheid en verlatenheid beschrijft, die de meeste mensen heeft doen besluiten om daarin vooral niet te vertoeven. Zo niet Sierd de Vos, die er zijn hart aan ophaalt. Dus het cynisme voorbij is, omdat je je immers toch moet amuseren. Waardoor hij zijn bazen bij Fox op hun wenken bedient.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Sierd de Vos

  1. sjoerd zegt:

    Ik ben blij dat voetbal niet mijn sport is…

  2. Dhyan zegt:

    Noem je bankzitten, aan de zijlijn staan dan wel op een tribune zitten en kijken naar bewegende poppetjes sport?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s