‘Voorbij het paradijs’

Afgeven op de publieke omroep, haar als schietschijf voor spot en hoon gebruiken is een beetje een nationaal tijdverdrijf geworden. Met de programma’s die op televisie vertoond worden als het gemakkelijkste mikpunt natuurlijk, voor met name een deel van de politiek en een aantal geschreven media die zich daar wat graag aan te goed doen. En een enkele keer heb ik mij daar ook bij aangesloten als het er door Nederland 1, 2 of 3 echt naar werd gemaakt met plat volksvermaak. Want dan ben ik dus ook niet te houden, als op die manier onze belastingcenten in het geding worden gebracht. Daar moet ter nuancering wel tegenover gesteld worden dat de publieke zenders ook veel moois en informatiefs brengen. Voor de liefhebber van kunst en cultuur is er best wel wat te genieten, zij het wel altijd in de randen van het uitzendschema. Op prime time berust daar per definitie een taboe op. En wie van documentaires houdt, heeft evenmin reden tot klagen. Op Nederland 2 wordt bijna dagelijks het bedje gespreid, voor die filmvorm waarin informatieverschaffing en vraagstelling worden gecombineerd, over de meest brede range van onderwerpen. Met natuurlijk wel verschillen in kwaliteit, maar in het merendeel van de gevallen en de tijd de moeite waard om er recht voor te gaan zitten, als er weer een onderwerp van maatschappelijke relevantie aan de orde wordt gesteld, zonder dat een antwoord per definitie noodzakelijk is. Wat ook eigenlijk nooit de pretentie van de documentairemaker is.

Ook gisterenavond niet, toen in “Voorbij het paradijs” een familiedrama in het Utrechtse Schalkwijk nader werd belicht en met name de aanloop daartoe onder de loep werd genomen aan de hand van gesprekken met direkt betrokkenen. Het betrof familieleden en vrienden die achterbleven en vaker nog met vragen bleken te zitten die in de loop van de twee jaar nadat de vader zijn vrouw en twee dochters had gedood en zichzelf het leven had benomen, onbeantwoord waren gebleven. Dat niet – weten en dat vruchteloos zoeken naar zekerheden keerde steeds terug in de gevoerde gesprekken. Wat eigenlijk een logisch gevolg bleek te zijn van het feit dat niemand een echt signaal van het naderend drama had opgevangen, los van het feit dat betrokkenen dat waarschijnlijk niet of impliciet hadden uitgezonden. Of te verhuld dan dat een buitenstaander daar conclusies aan had kunnen verbinden. Waarmee het hele verhaal meteen een bredere kontekst kreeg, waarin iedere kijker zichzelf had kunnen verplaatsen met de vraag of wij stuk voor stuk wel alert genoeg zijn op tekens van derden die op een naderend onheil kunnen wijzen. Nee, moet het antwoord zijn. Met daaraanvolgend ook de konstatering dat dat welhaast onmogelijk is, omdat we het te druk met onze besognes hebben en daarop zo gefocused zijn alsook gevangen in onze eigen beperkingen dat hulpvragen die ondershands of expliciet gesteld worden, als de nood bij anderen hoog is, ons meestal niet zullen bereiken. Te meer omdat het ook buiten ons besef en bewustzijn ligt, geneigd als we zelf ook zijn om zulke signalen niet uit te zenden. Wat dus in feite heel anders zou moeten als we de impliciete suggestie in die verdienstelijke documentaire “Voorbij het paradijs” zouden volgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Voorbij het paradijs’

  1. sjoerd zegt:

    Wat mij betreft mogen de publieke zenders wel de prullenbak in. Wellicht krijgen we dan eindelijk eens echte televisie of de televisie sterft uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s