Onze Limburgse dorpspomp

De krant is allang geen meneer meer. Het is een kletsmeier geworden, die de waarheid weliswaar een goed hart zegt toe te dragen, maar die wel graag die kant op plooit, welke het beste uitkomt. Zodat in elk geval het gelijk van de dorpspomp wordt binnengehaald en de waan van de dag onaangetast blijft. Mijn ochtendkrant heeft het er weer eens naar gemaakt dat dit van mijn hart moest. Op zich is het verder een onschuldige kwestie, stelt het in feite weinig voor, maar het irritante is dat de toon opnieuw wordt gezet om tot de herhaling van deze konstatering en konklusie te komen. Want heel vet en in kaders wordt op de voorpagina van de Limburger vandaag aangekondigd dat CBS – onderzoek naar de sociale samenhang en het welzijn in ons land heeft uitgewezen dat van de inwoners van de zuidelijkste provincie nog maar de helft vertrouwen heeft in de medemens. Zwaarder en zwartgalliger kan het niet op de dag na Sinterklaas, op zo’n zaterdagochtend waarop je toch met plezier aan het weekend hoopt te beginnen. Nou, dat had die doorsnee – Limburger dus gedacht als hij deze spiegel op zijn nuchtere maag krijgt voorgezet. En om de steen op zijn maag maar meteen nog zwaarder te maken krijgt hij ook nog ingepeperd dat er ook wat het vertrouwen betreft in de politie, justitie, ambtenaren en pers nergens zo laag wordt gescoord.

Waarmee, zo wordt nog vermeld, niets nieuws onder de zon is omdat al eerder verricht onderzoek had uitgewezen dat het hier maar een chagrijnig en wantrouwend volkje is. Nou, daar denk je het mee te kunnen en moeten doen, tot er ergens diep binnen in de krant, in het tweede katern op de elfde pagina ervan een aantal staafdiagrammen wordt getoond waaruit een andere, aanzienlijk minder zwarte werkelijkheid met betrekking tot de houding en het vertrouwen van diezelfde Limburgers kan worden opgemaakt. Er wordt weliswaar ten opzichte van het landelijk gemiddelde qua vertrouwen in bestuurlijke instanties, instellingen en overheden wat lager gescoord, maar dan gaat het om een paar procentpunten minder. Maar daar staat wel tegelijk tegenover dat familie, vrienden, buren en verenigingen hier meer gekoesterd worden dan in de rest van het land. Waarmee toch wel een ander beeld ontstaat dan wat de lezers aanvankelijk in vette letters en op de voorpagina van die regionale krant aan de neus werd gehangen en niet anders dan tendentieuze berichtgeving kon worden genoemd, dat ook nog eens geen enkel belang diende. Of het moet het belang van Dagblad de Limburger zijn geweest dat op die manier de aandacht wilde trekken. Maar dat zo opzichtig deed dat het opnieuw door de mand moest vallen als dat medium dat maar zijn best blijft doen om met zijn tijd mee te gaan, maar alleen in staat blijkt om de verkeerde toon aan te slaan en dus nooit doel zal treffen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onze Limburgse dorpspomp

  1. sjoerd zegt:

    Vreemd dat je dan je eigen lezers afvalt met zo’n negatief verhaal…

  2. math zegt:

    Hoelang blijven wij voor die onzin belasting betalen. CBS is in deze tijd van sociale media en internet achterhaald met zijn oudbakken onderzoeken en mag wat mij betreft eerder gisteren dan morgen afgeschaft worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s