Mijn decembergevoel

Dankzij de onophoudelijke reclamecampagnes, de Hilversumse zenders en de sociale media weten we inmiddels dat we in de gezelligste maand van het jaar zijn aanbeland. Door de jaren heen is dat besef er langzamerhand grondig ingestampt. Waardoor je er als schraal individu wel voor hoedt om het tegendeel te beweren. Ooit wel eens iemand gehoord die zich beklaagde over de verstikkende sfeer die er in december zou hangen, bedolven als je dan wordt onder Bing Crosby, kerstversieringen, wenskaarten en de onvermijdelijke recepten die op 25 en 26 december ineens gestalte moeten krijgen met het halve gezin dat uren, bijna dagen daarvoor in de keuken verblijft? Er is kennelijk niemand die het waagt om zijn mond daarover open te doen. Omdat er blijkbaar een taboe rust op het spelbreker zijn in die gezelligste maand van het jaar, waartoe december dus gebombardeerd is. Waardoor degene die er allemaal niets van moet hebben, angstvallig de mond houdt en driftig meedoet met het opkloppen van die aangepraatte sfeer. In dat gelid heb ik mij ook jaar in, jaar uit bevonden en liet dus alles maar begaan zoals het was en kennelijk ook moest. Hoewel ik er niets mee had, met het circus en de kermis die er in de loop der jaren van Kerstmis en de maand december is gemaakt. Weinig is er nog over van het familiefeest zoals ik mij dat herinner, en dat misschien vanuit het hedendaags oogpunt klein en kneuterig was, maar mij voldoende bood, al was het alleen al die zoete herinnering.

Alles heeft zichzelf inmiddels namelijk overtroffen of bevindt zich nog in die modus waarin een kerstboom met of zonder kluit al helemaal buiten de orde is. Hoezo nog de geur van de spar in huis als je die met de spuitbus al kunt verbeteren? En kerstkransjes die in de boom worden opgehangen en vooral uitnodigen om die stiekem eruit te halen en op te eten in de illusie dat je ouders dat toch niet zien, kom daar nog eens om. Plastic en kunststof zetten de toon en voor de rest is het beste nog niet goed genoeg getuige het feit dat er per gezin 170 euro wordt uitgegeven om elkaar iets cadeau te doen. Die wetenschap alleen al zou mijn ouders zich in hun graf doen omdraaien. Want twintig jaar terug was dat er nog niet bij. En precies hetzelfde is er aan de hand met het versturen van de Kerstkaarten, welke langzamerhand ook een prestigeobject zijn geworden. Want hoe meer je er hebt ontvangen, des te groter is de gretigheid om ze in hun volle omvang te etaleren. Omdat het immers iets zegt over hoe het met de appreciatie van jou is gesteld. Niets meer dus voor mij. Waardoor ik die hele decembertoestand, want is het iets anders, aan mij voorbij laat gaan. Zonder mij daarmee tot een buitenstaander, opposant of querulant te promoveren dan wel mij zo te voelen. Want ik kom de komende weken, waarschijnlijk meer dan wie ook, aan mijn trekken. Zo zeer dat de gezelligheid bij en voor mij in deze maand ook geen tijd kent. Maar gelukkig zonder dat ik daarvoor buiten mijzelf hoef te treden. Waar het per slot van rekening wel om draait.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn decembergevoel

  1. Dhyan zegt:

    Wat anderen in de beslotenheid van hun eigen huis doen zal mij aan m’n bips oxideren. Ik hoop alleen dat ze het gezellig zullen houden. Waar ik niet over te spreken ben is de straatterreur van vuurwerk dat de laatste ademtocht van dit jaar hartgrondig voor mij verpest. Zelfs binnen de beslotenheid van mijn huis zal ik belaagd worden met donderslagen die mijn huis weer op zijn grondvesten zal doen laten trillen. De eerste knallen zijn al weer gesignaleerd en Sinterklaas en de kerst zijn nog niet eens begonnen.

  2. sjoerd zegt:

    Ach, zoveel geven wij niet uit en een gezellig etentje met de kinderen moet toch kunnen. Versieren is leuk, maar een boom komt er niet meer in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s