De poorten van Nideggen

Dat een aantal reconstructies in het hart van Valkenburg mij niet beviel, heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. De opnieuw opgetrokken of herstelde stadspoorten hebben wat mij betreft een hoog Disneyland-karakter en vormen in mijn ogen geen bijdrage tot de verfraaiing van het Geulstadje, waar die in een aantal andere opzichten best geslaagd mag worden genoemd. En na gisteren weet ik helemaal zeker dat juist die 001poorten een goedkope pastiche zijn, een weinig geslaagde imitatie en in de verste verte geen benadering kunnen zijn van de authenticiteit die ik wel aantrof in Nideggen, een stadje dat ten Zuiden van Düren ligt en welhaast de toegangspoort van de Eiffel kon vormen. Dit Nideggen, waarmee uiteraard de historische kern wordt bedoeld, dateert van de elfde, twaalfde eeuw. De staat die het toen bezat, kon uiteraard niet meer bewaard blijven. Maar bijeengenomen lijkt het stratenplan plus de bebouwing eromheen toch geconserveerd naar de toestand, waarin het drie – of vierhonderd jaar geleden moet hebben verkeerd. Met de dominante burcht en de in de nabijheid daarvan gelegen slotkerk en daaraan grenzend het stadje zelf, dat omzoomd wordt door de oorspronkelijke stadsmuur, waarin zich nog altijd de drie poorten bevinden waarlangs de inwoners indertijd naar buiten konden, te weten de Zülpicher Tor, de Dürener Tor en de Nystor. In het kleine centrum daarbinnen is de markt prominent aanwezig en is de bestrating zoveel als mogelijk een kopie van wat er in de Middeleeuwen of kort nadien aan plaveisel moet zijn geweest.

007003008

Dit plaatje wordt gecompleteerd door vakwerkhuizen en gebouwen in oude stijl, met daarin opvallend vaak galeries, antiekzaken en ook nog een boekenhandel. Waarbij met name ‘Galerie Nomade’ opvalt door haar uitgebalanceerde en meer dan betaalbare kollektie van toegepaste eigentijdse kunst, welke hoofdzakelijk is vervaardigd door beeldend kunstenaars en ontwerpers uit Nordrheinland-Westfalen. En omdat de bezoeker van Nideggen niet alleen dit moois zoekt, maar ook de inwendige mens wil verwennen, kan het geen verbazing wekken dat het aantal café’s en konditoreien nog groter is. Met 002daarbinnen ook een rangorde, waarin de gelegenheid van Walter en Marlène Dohmen op de Markt volgens de insiders in Nideggen afgetekend de beste is, zowel in sfeer als wat betreft haar Kaffee und Kuchen. Wat wij des te indringender hebben kunnen ervaren op deze eerste zondag van de Advent, die zich in die konditorei ook kenmerkte door stilte en verse kerstversiering. Met als kers op de taart van die dag dat wij het door ons gewenste stukje Kuchen zelf in de vitrine aan mochten wijzen om vervolgens een bonnetje te krijgen dat wij aan de bediening moesten overhandigen die er verder wel raad mee wist. ’s Lands wijs, ’s lands eer, die zich niet laat imiteren. Je moet immers ter plaatse zijn om het echt te ondergaan. Waardoor stadspoorten, hoe leuk ze ook zijn of lijken, zich niet laten namaken. En daar is men in Valkenburg niet achter gekomen of men wil het daar eenvoudigweg niet weten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De poorten van Nideggen

  1. Ximaar zegt:

    Drie jaar terug had ik al zo’n vaag vermoeden: http://ximaar.wordpress.com/2012/03/09/mrt-09-16-roerganger/

    Münstereifel vind ik een stuk aantrekkelijker, maar dan wel op een moment dat er niet zoveel Nederlandse touristen rondlopen.

  2. sjoerd zegt:

    Een mooi dorpje waarvan er in Duitsland nog diverse zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s