Verloedering van Amsterdam

Elk bezoek aan Amsterdam eindigt in dezelfde desillusie voor mij. Waardoor de hoop, of misschien zelfs de verwachting, dat het ooit goed komt met die stad steeds verder de bodem in wordt geslagen. Ook nu weer werd ik gekonfronteerd met de penetrante chaos die er alom schijnt te moeten heersen. En dan gaat het nog niet eens om die monumentale bouwput die het gezicht van haar binnenstad al twintig jaar bepaalt en welke zelfs haar eigen schoonheid krijgt als je op een gegeven moment niet meer beter weet. Immers, alles went. Zelfs de totale destructie kan een norm, een standaard worden, zoals in Amsterdam in de loop der jaren bewezen is. Maar om die verloedering die zich het meest uitgesproken manifesteert op het Damrak, waar de Israëlische mafia aan de touwtjes trekt, gaat het nog niet eens als ik het over de neergang van ’s lands hoofdstad heb. Nee, wat nadrukkelijk dat foute imago van Amsterdam bepaalt, is de volkomen chaos die er regeert op straat en nog meer in het verkeer zoals zich dat daar probeert te voltrekken. Echter, geen schijn van kans daartoe krijgt omdat het recht van de sterkste er geldt. Wat zoveel betekent dat deelnemers aan dat verkeer, en met name diegenen die zich op twee wielen verplaatsen, slechts de intentie hebben om zich aan enige regel of gebod of ander teken te houden zolang dat het doel om verder te komen maar niet frustreert. Survival of the fittest is zoveel als het leidend beginsel in de Amsterdamse straten met de totale pan en anarchie als resultaat.

Maar dat laat tegelijk zien dat fatsoen, beschaving, normen of wat dies meer daarvan zij geen schijn van kans of een recht van een bestaan krijgen. Waarmee de stad, maar nog meer haar inwoners, hun visitekaartje maar al te duidelijk afgeven en daarmee vooral aantonen dat zij in geen enkel opzicht de toets der vergelijking met welke andere grote stad en haar bevolking kunnen doorstaan. Omdat dit gedrag in zijn algemeenheid door iedere ondergrens zakt en elk geloof dat het ooit nog eens wat met die Amsterdammers zal worden, bij voorbaat haast teniet doet. Met als gevolg dat het met de rest van die stad ook nooit wat kan worden. Zoals nu, bijna ten overvloede bewezen wordt met het simpele bericht dat er gedurende de eerste jaren dat de metro op de Noord-Zuidlijn loopt, rekening met zware stagnaties moet worden gehouden, die veroorzaakt kunnen worden als een treinstel defect raakt op het laatste deel van die nieuwe lijn dat namelijk voorlopig enkelspoors zal blijven. Wat slechts in Amsterdam verzonnen kan zijn, waar in Rotterdam al dit soort kwesties en projecten fluisterend, haast geruisloos worden afgewikkeld. Mag ik daarom na zo’n bezoek toch met weemoed terugdenken aan de tijd dat ik in stilte en rust en vooral nog argeloos op een brug kon staan mijmeren zonder een auto te zien of te horen, laat staan dat het bellen van een fietsbel klonk. O tijden, o zeden, die Amsterdam zo in de steek hebben gelaten, kan ik daarom nu nog slechts verzuchten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Verloedering van Amsterdam

 1. Margo zegt:

  Ben je er weer geweest? Ik durf onderhand helemaal niet meer. Ik moest 20-25 jaar geleden al janken toen ik zag wat er van de Leidsestraat en -plein geworden was!

 2. sjoerd zegt:

  Amsterdam is in mijn ogen geen stad maar een samenraapsel van alles wat er is achtergebleven.

 3. pjotr zegt:

  Het gedrag van fietsers was een Amerikaan al eerder opgevallen.
  Zie http://www.ski-epic.com/amsterdam_bicycles/
  Het duurt even voor alle fotos en commentaar worden weergegeven.

 4. Saar zegt:

  Maar wel een hele leuke verjaardag! Komt daar ook nog een stukje over?

 5. Saar zegt:

  Ik zeg nature nurture discussie mannen in de kinderopvang. Als beleving dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s