Kromtaal en dooddoeners

Dit is het tijdperk van de communicatie. Zo heet het althans volgens deskundigen en al diegenen die er toe doen. En eigenlijk klopt dat ook als je leest en hoort wat er zoal afgekletst en geschreven wordt. Ieder is aan het woord en aan de beurt en mag zijn zegje doen, op zender, voor de camera, de microfoon of internet. Kortom, wie heeft er geen podium en wie krijgt er geen gehoor? Meningen en gezegden, uitspraken en oordelen spoelen en golven in het rond, willekeurig en zonder enige selectie of drempel. Met als uiteindelijk resultaat een hoeveelheid kromtaal en dooddoeners waar je elke dag weer U tegen kunt zeggen en die zonder twijfel veroorzaakt wordt doordat ieder of haast heeft en onder druk staat of zich allemachtig gewichtig voelt. Zodat gedachten en formuleringen alleen nog lijken te kunnen ontsporen en dus leiden tot de meest malle frasen, die voor een aandachtig lezer of luisteraar een dagelijkse bron van vermaak vormen. Want het is echt om je helemaal rot te lachen als je hoort wat er zo nu en dan wordt uitgebraakt en openbaar wordt gemaakt. Daarvan, omdat het dus zo leuk is, vier voorbeelden die in een uur tijd bij mij de revue konden passeren. Met als eerste de aankondiging van de eerste editie van de Winterbreak Roermond dat omschreven wordt als “een modern winters evenement met tal van activiteiten en (daar komt het weer!) belevingselementen op verschillende locaties en momenten in de binnenstad.”

Rijstebrij en spaghetti in nog geen twee zinnen, aan elkaar gebreid en met elkaar gemengd door zo’n stagiair ‘strategische communicatie’, die ook nog eens school blijkt te maken. Want die konklusie dringt zich onvermijdelijk op als er weer eens zo’n snelle projectontwikkelaar aan het woord komt die wel wat in een oud gebouw in Valkenburg zag omdat hij daar zo fijn een soort van beleving in kon stoppen. Prietpraat van de bovenste plank die op heel wat lijkt maar een inhoud van nul komma nul blijkt te bevatten. Trouwens over inhoud en nog meer over lege hulzen gesproken. In de voetballerij kan men er ook het nodige van. Wie daar mag meespreken hoeft slechts uit te blinken in het debiteren van holle frasen zoals de voorbeschouwing op de regionale derby MVV – Fortuna laat zien. Want via het nodige oeverloze gezwam krijgen we wel te horen dat MVV inhoudelijk gezien aardige voetballers heeft en het dus in de lijn der verwachtingen ligt dat het qua wedstrijd wel het initiatief zal nemen. Dat krijg je er dus van als je een podium krijgt om belangrijk te zijn. En hoevelen overkomt dat tegenwoordig niet? Met vaker een treurig resultaat als het om de kwaliteit van hun boodschap gaat. Maar tegelijk ook hilarisch. En waarom zouden we daarom niet lachen als er al zo weinig plezier te beleven valt aan wat er dagelijks aan hoeveelheden in onze richting wordt gecommuniceerd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kromtaal en dooddoeners

  1. Margo zegt:

    Inderdaad. Hoe meer er geluld wordt hoe minder er wordt gezegd. Het doet er ook niet echt toe of de kletsmajoor een gehoor heeft, het uitzenden is het belangrijkst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s