Het nut van bereikbaarheid

Bereikbaarheid is ook zo’n adagium van deze tijd. Wie zich niet voegt naar deze eis van moderniteit, moet het zwaar bezuren en wordt pijlsnel afgeschreven. Een succesvol beroep op een volwaardig lidmaatschap van onze eigentijdse samenleving kan namelijk gevoeglijk vergeten worden als men de mobiele telefoon niet tot de eerste levensbehoeften rekent en deze buiten gebruik houdt. Omdat men dan niet te bereiken is, voor om het even wie. Terwijl dat een eerste noodzaak in deze tijd heet te zijn. Langs diverse wegen en op verschillende wijzen is mij dat al te verstaan gegeven. Nou, omdat je je toch wilt conformeren en mee wilt gaan met de hoofdstroom van het maatschappelijk verkeer, had ik dat mobieltje in het vervolg dus bij mij en ook altijd aan. Waarmee ik bereikbaar werd voor wie daar belangstelling voor had en mijn nummer kende. Precies zoals mij dus met klem op het hart was gedrukt. Waarna het vervolgens stil bleef. Oorverdovend stil. Een dag. Twee dagen. Een week. Een maand. Geen beltoon te horen. Precies zo als in de tijd ervoor, toen ik ook geen mobiele telefoon bij mij droeg noch deze ingeschakeld had.

Waarmee de dringende noodzaak van die zo vurig bepleite bereikbaarheid voor mij al onbewezen was en degenen die dit beroep op mij hadden gedaan, geconfronteerd met de door mij ervaren feiten, ook niet veel meer wisten te antwoorden dan dat het toch belangrijk bleef dat ik bereikbaar was. Waarmee steeds meer een bewijs vanuit het ongerijmde werd geleverd en ik alleen maar minder van een noodzaak overtuigd wilde raken. Zij het dat ik mijn mobiel wel bij mij hield, maar consequent uitgeschakeld. Omdat dat verhaal van die zo gewenste bereikbaarheid immers een slag in de lucht was gebleken, maar ik desondanks wel inzag dat het slim en handig is om zo’n ding bij je te hebben als zich noodsituaties of ongemakken voordoen, waarbij hulp dringend gewenst is. Dat is de enige concessie die ik nu dus doe aan de eis van moderniteit, omdat mijn eigen belang ermee is gediend en ik het aldus kan behartigen. Voor het overige lukt het mij niet om enig ander nut van het gebruik van dat toestel in te zien. Dus laat ik het maar zoals het is en gun anderen vooral de lol van die zo gewichtige bereikbaarheid, die ik mij graag onthoud. Omdat ik het verkies om ook alleen met mijzelf te kunnen zijn. Omdat ik het af en toe nog graag heb, zoals het vroeger was.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het nut van bereikbaarheid

 1. Dhyan zegt:

  Als je mij het nummer geeft kan ik hem wel op gezette tijden laten overgaan :o).

 2. Ximaar zegt:

  Om een andere reden (ik wil niet dat iedereen me overal kan storen) ben ik er nooit aan begonnen en ik mis hem dus ook niet.

  Ik zal de komende weken nog eens mijn ziektekostenverzekering nakijken. Die geven 100 euro per jaar korting als ik alles online doe, maar daar is na april een SMS-ding ter verificatie voor nodig. Afgelopen jaar had ik nog succesvol bezwaar daartegen gemaakt, maar volgend jaar gaat me dat niet meer lukken. Voor 100 euro moet ik wel een mobieltje met geen beltegoed op de kop kunnen tikken en anders stap ik over naar een andere zorgverzekeraar afhankelijk van de aanbiedingen.

  Voor parkeerkosten gebruiken mensen ook een mobieltje, maar dat is nog niet nodig voor het parkeren van m’n fiets of trein.

 3. Margo zegt:

  Ik verbel nog geen minuut per maand. Ik app en wordt geappt. En dat met mate. Ik wil ook niet gestoord worden, nergens, tenzij het echt nodig is, en ik wil anderen ook niet zo lomp in hun bezigheden storen door te bellen.

 4. sjoerd zegt:

  Ik heb al jaren een smartphone, maar het meeste gebeurt via social media. waarbij bij mij mail bovenaan staat.

 5. hanneke zegt:

  Je kunt dat ding toch net zo goed aan laten. Het nut van uitschakelen is mij niet duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s