Een geur van bederf

Hoewel ik de gemeentepolitiek in Nuth van afstand volg en er dus nauwelijks affiniteit mee heb en eigenlijk ook niet wil hebben, begint de geur van bederf die er steeds meer van opstijgt, ook mijn kant op te waaien. Ik heb mij nooit van de indruk los kunnen maken dat er in de gemeenteraad een aantal lieden zitting heeft die het de grootst mogelijke moeite kost om tussen het eigen en het gemeenschaps – of partijbelang een niet voor discussie vatbare scheidslijn te trekken. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen heb ik al mijn verontrusting uitgesproken over de kandidatuur van sommige lieden die op zijn zachtst gezegd een betwistbaar verleden hadden. Met als dringendste vraag wat figuren die de zeventig al gepasseerd waren, nog op de verschillende kandidatenlijsten te zoeken hadden. Een idee van eigenbelangenbehartiging moest zo wel post vatten. Triest was het dat een paar van hen een overduidelijk mandaat van de kiezer kregen. Met alle gevolgen voor het functioneren van de gemeenteraad op dit moment. Want die functioneert dus van geen kanten meer nu groepen en personen elkaar de tent uitvechten, onder verwijzing naar verborgen agenda’s dan wel met andere verdachtmakingen die in feite nooit waar gemaakt worden, maar in ieder geval de sfeer in de lokale volksvertegenwoordiging danig verzieken, als ze al niet de incompetentie van dit college zichtbaar maken en de negatieve indruk die de buitenwacht ervan heeft, nog eens dubbel en dwars bevestigen. Want de zeventien gekozenen hebben er de laatste jaren bepaald een potje van gemaakt en de kiezer, dus de inwoners van Nuth, lelijk in de kou laten staan.

Waarvan een paar weken geleden het bijna sluitend bewijs werd geleverd toen bekend werd dat het rioolrecht vanaf volgend jaar fors verhoogd zou worden, waarbij percentages van zeventig tot tachtig aan de orde waren. Reden van die onverhoedse greep in de beurs van de burger is gelegen in het feit dat het rioolstelsel in de hele gemeente te kampen heeft met achterstallig onderhoud. Wat blijkbaar de hele raad was ontgaan. Miljoenen euro’s zijn nu nodig om die riolering weer up to date te maken. Een wonderlijke en laakbare nalatigheid die de burger lelijk gaat opbreken, waar de vraag meer dan gerechtvaardigd is of die lasten wel zo zwaar op die schouders gelegd moeten worden. Met name omdat de gemeente Nuth allesbehalve armlastig is, hoewel ze vaker anders beweert. Want het zal een tiental jaar geleden zijn dat ze haar aandelen in de provinciale energiemaatschappijen verkocht aan Essent en daarvoor 26 miljoen euro mocht incasseren. Zodat het op zijn plaats is om de vraag te stellen wat er met die opbrengsten is gebeurd om daaraan tegelijk de volgende vraag te koppelen of het niet logisch is om dat achterstallig onderhoud van de locale riolering daaruit te bekostigen en de inwoners van Nuth dus te ontzien. Een beetje volksvertegenwoordiger was er als de kippen bij geweest om de nu ingeslagen heilloze weg te voorkomen. Waar het dus niet van kwam omdat er geslapen werd en men te druk met zichzelf en elkaar bezig was. Zodat die lucht van bederf wel moest ontstaan en dus vanuit het gemeentehuis in Nuth deze kant op is komen waaien.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een geur van bederf

  1. Rob Alberts zegt:

    Het is tot hier te ruiken.
    Blijkbaar een Landelijk probleem.

    Vriendelijke groet,

  2. sjoerd zegt:

    Heerlijk toch die dorpspolitiek…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s