De onttakeling van het ANP

Er is nog een tijd geweest dat het ANP gold als een instituut. Het was een naam die ergens voor stond. Als op de radio de tekst “Hier is de Nieuwsdienst van de Nederlandse Radio Unie, verzorgd door het Algemeen Nederlands Persbureau, ANP”, dan hing daar een kaartje van betrouwbaarheid en degelijkheid aan, zeker als die woorden ook nog uit de mond van Joop Reinboud kwamen. Dan wist je dat je van wat er verteld werd, op aan kon. Waar is die tijd gebleven dat zo’n instituut buiten kijf stond en boven elke twijfel was verheven? Want zoveel is wel zeker dat het ANP dus niet meer is wat het geweest is. Het is van instituut een gewoon merk geworden en daarmee onderhevig geraakt aan dat fraaie mechanisme dat marktwerking heet en dat dus tot ons aller heil zou moeten hebben bijgedragen. Waar alvast niets van te merken is als het om de nieuwsvoorziening gaat, in de kwaliteit waarvan in de loop der jaren hevig de sleet is opgetreden. Onder andere sinds en doordat het ANP ook een merk heeft moeten worden. Met als resultaat dat je als afnemer ervan ook vaker opgezadeld wordt met berichten en nieuws waarvan de relevantie en het belang zo twijfelachtig is, dat je de vraag haast zou kunnen stellen of het met de haren erbij gesleept is of misschien zelfs verzonnen kan zijn.

Die logische gedachte dringt zich bijvoorbeeld op bij het bericht dat er elk uur van de dag wereldwijd wel veertig mensen hun leven verliezen door verdrinking. Met opvallend genoeg het gegeven dat de meeste verdrinkingsgevallen zich voordoen met een emmer, een badkuip, een vijver of een zwembad, dus niet aan zee. Wat voor degenen die dit geconstateerd hebben en die werken bij de Wereldgezondheidsorganisatie, een reden is om het belang van zwemles voor kinderen te bepleiten. Hoogst interessant allemaal, maar of dit nu nieuws genoemd moet worden….. Maar het ANP doet er nog een schep bovenop door de mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation de ruimte te bieden om haar ei ook te leggen. Wat de melding inhoudt van de omstandigheid dat er over de hele wereld 35,8 miljoen mensen in slavernij leven, waarvan 2200 in Nederland en bijvoorbeeld 3,2 miljoen in China en 2,1 miljoen in Pakistan. Net zo verontrustend, maar om dit een nieuwsfeit te noemen. Nou nee. Eerder een onderzoeksresultaat dat een volkomen ander podium verdient dan dat het thuis hoort op het nieuwsforum van het ANP, dat daarmee haar onttakeling bewijst, want laat zien dat het geen nieuws meer brengt, maar nieuws maakt, moet maken, omdat de markt dat kennelijk vraagt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De onttakeling van het ANP

  1. sjoerd zegt:

    Tegen de tijd dat het nieuws bij het ANP geverifieerd is is het al oud en kan het in de kranten.

  2. Ben zegt:

    Ik mee me te herinneren dat de aankondigings iets anders luidde, nl.: Hier is de nieuwsdienst, voor de Nederlandse Radiounie verzorgd door het Algemeen Nederlands Persbureau, ANP.

  3. Ben zegt:

    Rectificatie: Aankondigings moet natuurlijk aankondiging zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s