De slangenkuil die PvdA heet

Het wordt weer tijd voor een politieke bespiegeling. En welke partij leent zich daar al jaren bij uitstek voor? Precies! De Partij van de Arbeid die zich immers al dik twintig jaar lang het kaas van het brood laat eten, geen antwoord heeft op maatschappelijke ontwikkelingen en dus ook voortdurend de aansluiting op het momentum mist. Ze blinkt uit in het achter de feiten aanlopen en begint dus elke identiteit of gezicht te verliezen. Wat al op te maken valt uit het gegeven dat ze geleid wordt door een driemanschap, dat steeds meer weg krijgt van een veelkoppig monster waaruit elk gewenst geluid komt. Omdat er nu eenmaal door de samenleving wat gevraagd wordt en dus wel gedraaid moet worden. Waarbij van eenduidigheid geen sprake meer is en ook niet kan zijn als er door de monden van Asscher, Spekman en Samsom gesproken moet worden, terwijl er ook nog dominante figuren op de achtergrond als Timmermans en Dijsselbloem evenmin te beroerd zijn om hun meningen en gedachten ten beste te geven. Zie nog maar eens wijs te worden uit wat er uit deze slangenkuil komt die immers gevuld is met ego’s die zich zonder uitzondering met een hoofdletter laten schrijven en waarvan de meningen wel uit moeten gaan boven wat een rode draad of een ideologie is. Of wat ooit een partijprogramma heette. Want daar schijnt het bij de PvdA al helemaal niet meer over te gaan. Vertrekpunten en principes zijn uit het zicht verdwenen. Gelegenheidspolitiek wordt er bedreven, met alleen maar antwoorden op de dagdagelijkse kwesties, zoals die ingegeven worden door dat waar de huik van het moment naar hangt.

Met als extra complicatie ook nog eens de figuur met diens eigenste mening die zich toevalligerwijs net in de buurt van een microfoon of camera bevindt. Nou, als dat de huidige stand van zaken is in de PvdA, met dus een tien voor pragmatisme en gelegenheidspolitiek, welke door Jan en alleman kan en mag worden bedreven, dan laat het zich raden wat dat uiteindelijk oplevert, onder andere in vergelijking met regeringspartner, de VVD. Waar het politiek leiderschap onbetwist is en niemand anders dan Rutte het in zijn of haar hoofd haalt om ook eens hoog van de toren te blazen als het om de liberale beginselen gaat. En echt anders is het ook niet bij andere partijen waar de politieke en principiële noten steeds met eenzelfde mond worden gekraakt. Behalve dus bij de PvdA waar aan het begrip solidariteit onophoudelijk en vooral hardop lippendienst wordt bewezen, maar intern en ten opzichte van elkaar nooit in de praktijk gebracht. Want als men elkaar ergens de tent uitvecht en naar het leven staat, dan toch wel bij de sociaal – democraten, die met die partijcultuur wel behept en besmet konden zijn. Maar waarvoor ze nu langzamerhand duur gaan betalen. Omdat de kiezer niet gek is en er de balen van heeft als er ergens permanent stront aan de knikker is. Zoals dus structureel bij de PvdA. Wat Samsom, Spekman, Asscher, Dijsselbloem en Timmermans, om de hoofdrolspelers nog maar eens te noemen, stevig kwalijk genomen mag worden. Waardoor zij echt aan de beurt zullen zijn als de stembussen over een paar maanden weer open gaan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De slangenkuil die PvdA heet

  1. Ximaar zegt:

    De locale PvdA-fracties van Spijkenisse, Den Bosch en Alkmaar gaan komende woensdag flink inleveren door het geblunder van Ascher. De man die ik zelf bij de PvdA tot voor kort nog het hoogste had zitten (vooral omdat ik Samson een flapdrol 1e klasse vind.) Ascher heeft afgelopen zomer een rapport laten maken en heeft dat rapport volkomen verkeerd geintrepreteerd, waar deze ellende door is ontstaan. Dus echt compleet over zichzelf en daarmee de partij afgeroepen. Geen idee wat hem bezield heeft. Wilden ze al eerder een ruk naar rechts maken en zijn de migrantenvertegenwoordigers een blok aan hun been? Dan is dit wel een zeer onfrisse oplossing en die gaan ze de komende week als boemerang terugkrijgen.

  2. sjoerd zegt:

    Tsja, maar het blijft de partij die je het naaste aan het hart ligt. Den Uijl zou zich omdraaien in zijn graf, als hij niet gecremeerd is…

  3. Laurent zegt:

    De PvdA gaat vooral verliezen omdat ze volslagen overbodig zijn geworden met hun VVD-light politiek. Ze hebben alles verraden waar ze ooit voor stonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s