Een kus van de herfst

Wanneer de zomer zo hardnekkig nazomert en zich zoals gisteren nog tot een niveau van achttien graden manifesteert, dan is de verleiding te groot om dan niet het op dat moment aangenaamste plekje van Nederland op te zoeken, ook in de wetenschap dat met de beschutting die daar geboden wordt, een subtropische illusie voor het grijpen is. Met een stilte die juist op die plek Allerzielen op de meest krachtige wijze omlijst en onderstreept, kan en mag de krinkelende en twinkelende Voer er haar welluidend geluid maken. Haar zien stromen is ook haar horen stromen met de glasachtige klanken die zij voortbrengt. Breekbaarder kan de stilte niet zijn in die oase die Zuid-Limburg ook kent en waaraan de naam Mesch is gegeven. Met daar toch nog gradaties in de niveaus waarop de rust er genoten kan worden. De ultieme vorm van die gelukzaligheid is te vinden op dat tkofpetieterige terras van Auberge ’t Koffer, dat zich volledig voegt in haar eigen intimiteit en omgeven is door zo’n ligusterhaag, waardoor de toevallige passant nog net zo’n steels inkijkje erop krijgt.

De idylle wordt er totaal op die schoolbank onder de bijna kale druivenrank. Met aan de linkerkant een pad dat oploopt naar het Belgische Moelingen en waarover op de kop af zeventig jaar terug de eerste Canadezen en Amerikanen Nederlands grondgebied betraden om ons land uit de boze oorlogsdroom wakker te maken. En rechts bevindt zich dat oude Limburgse kerkje dat juist op datzelfde moment gelovigen oproept om ter kerke te komen om hun gestorven verwanten te herdenken. Omdat het namelijk Allerzielen is. De miserables – en grenachetaarten en ook de ciabattas gaan duchtig in het rond op deze dag waarop niet alleen de overleden naasten worden herdacht, maar ook dat staartje nazomer wordt gevierd op dit aangenaamste plekje dat Nederland op dat moment kent. Een feest en genot dat zo maar wordt bezegeld door zo’n vallend eikenblad dat haast symbolisch in onze schoot belandt en ons zo een kus van de herfst op haar hoogtepunt bezorgt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een kus van de herfst

  1. math zegt:

    Perfect, een tien.

  2. sjoerd zegt:

    Een heerlijk plekje om te vertoeven. Ik ken er zo een aantal. Ik vertel alleen niet meer waar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s