De cirkel is bijna rond

Het heeft er veel van weg dat de cirkel echt rond begint te raken. Waarmee mijn leven aanving, schijnt het ook te gaan eindigen. In opperste verwondering. Met het grote verschil dat waar het vijftig, zestig jaar geleden gedrenkt was in spanning en nieuwsgierigheid en een niet weten, nu veel eerder ergernis en zorg daarin overheersen. Met onbekendheid als voortdurende component zonder dat daar angst op volgde of nu mee verbonden is. Maar waar ik destijds dat avontuur aan wilde gaan, heb ik nu het gevoel dat het kleed, de omtrek van mijn bestaan, onder mij vandaan getrokken wordt, terwijl ik er in feite nog lang niet op uitgekeken ben, er nog van wil genieten, maar dan wel in de vorm die ik prefereer en waar ik mij jaren lang wel bij hebt gevoeld. En daar begint het steeds meer aan te mankeren, met die verwondering en zorg tot gevolg en daaraanvolgend de vraag of het zo allemaal wel moet en of dat nu echt de bedoeling is. Voorbeelden te over van waar het alsmaar meer begint te wringen met de idealen die ik in mijn jeugd, in de zestiger jaren, had en welke zo lang toch de sleutel voor mij vormden om mijn bestaan naar mijn genoegen in te richten. Waarbij dat zich ook verhield met de wijze waarop de maatschappij om mij heen functioneerde. Zo ongeveer luidde ons idee hoe het leven zou moeten zijn om dan nu te merken dat het allemaal ook anders gaat en dus in zijn tegendeel kan verkeren.

Tot mijn zorg en verwondering dus, met bijvoorbeeld rijken die alsmaar rijker worden en een toenemende armoede. Met een groeiende rol voor geld als de maat van alle dingen, tot aan de ethiek en esthetiek aan toe. En heeft er tot voor kort ooit iemand kunnen geloven dat nationalisme, racisme, discriminatie weer dezelfde pestilenties konden worden die de twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw veroorzaakten? Wat heeft het taboe daarop nu meer voorgesteld dan alleen maar de uiting van spijt waarmee een generatie zijn feilbaarheid en zonden dacht te kunnen afkopen? De mens blijft de mens, in al zijn beperkingen en daarom gericht op de eigen overleving voor alles, dus in essentie kopschuw voor alles dat anders dan hijzelf is en dan als een bedreiging wordt ervaren, is de nieuwe werkelijkheid. Waarmee we terug zijn gekomen bij af en moeten konkluderen dat alle ellende van de vorige eeuw tot niets heeft geleid en wij ons nog altijd bevinden op het niveau van de vele eeuwen daarvoor. De beschaving die wij menen te bezitten, is slechts een buitenkant, die nog altijd niets aan ons innerlijk gehalte heeft toegevoegd. Dat is ten naaste bij datgene dat mij dus nu het meest verwondert, maar mij nog meer met zorg vervult. Los van het feit dat ik mij op mijn vierkante meter heus zal blijven amuseren, wetend dat alles toch anders is dan ik ooit eens had gehoopt en gedacht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De cirkel is bijna rond

 1. Jolie zegt:

  Helaas kom ik regelmatig tot precies dezelfde conclusie. Erich Fromm zei het al in 1950: we hebben nog een lange weg te gaan om homo sapiens te worden – en ik vraag me de laatste tijd ook af of die weg soms ‘in een cirkel’ loopt :-/

 2. Dhyan zegt:

  Dat is de natuur hé, nu sterft alles af om in het voorjaar weer op te kunnen bloeien. Als er te veel mensen zijn is het dringen geblazen op de vierkante meter en komen er ziekten, epidemieën maar ook oorlogen op de boel weer in evenwicht te brengen voor een volgende cyclus. Het is niet anders.

 3. Emigrant zegt:

  Een mooie schildering van de ouderdom. Ik krijg er ook last van.

 4. sjoerd zegt:

  Ik ben nog lang niet aan mijn einde en verwonder me iedere dag over de vooruitgang die me overvalt… Ik blijf als het even kan deel nemen aan het nieuwe leven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s