De klokkenmaker van Klimmen

Dit verhaal laat zien dat de loop van de tijd de omtrekken van een vertelling die vaker al vermoed konden worden, soms verheldert, met het toeval als helpende hand daarbij. Want dat is wel de kern die besloten ligt in de geschiedenis van de wonderlijke klokkenmaker uit klok11Klimmen, welke voor mij zo’n ruim twintig jaar geleden bij mijn schoonzuster in Voerendaal begint. Omdat zij haar huishouden in alle facetten runde, had ze voor elk ongemak dat zich in haar huis voordeed, een helpende hand tot haar beschikking. Een fantastische lijst met telefoonnummers was daar de getuigenis van. Daarop figureerde onder andere een man uit Klimmen, die bedreven erin was om alle mogelijke klokken en horloges te repareren. Alles dat tikte in haar huis, vertrouwde ze aan hem toe zodra er een storing of stagnatie in optrad. Verschillende keren repte zij over het gemak van die man die zij onvervangbaar noemde vergeleken met al die speciaalzaken waarvan je maar mocht hopen of je er goed geholpen werd voor meestal grof geld. In tegenstelling tot die man uit Klimmen waar je echt voor een dubbeltje op de eerste rij zat. Ik hoorde het aan zonder er verder aandacht aan te besteden. Waardoor de jaren zich ongemerkt aaneenregen tot het moment – en dat is nu een paar dagen geleden – dat ik een medewerkster van het Streekmuseum “Land van Valkenburg” sprak, die mij over haar ontmoeting met een man uit Schinveld vertelde en waarin deze het had over de meest wonderlijke man die hij ooit had ontmoet.

Een man die uit Klimmen kwam en volledig geobsedeerd was door het begrip tijd in al zijn facetten. Als filosofisch fenomeen, maar evenzeer als de vorm die tijd in concreto kan krijgen, met de klok als de uitgesproken uitdrukking ervan. Jean Wilmar heette hij en had klok1zijn leven gewijd aan het met de hand en met de figuurzaag als enig instrument vervaardigen van 22 totaal van elkaar verschillende klokken. Nadat hij in 1997 geheel vereenzaamd op 78 – jarige leeftijd was overleden na een leven dat in het teken stond van de obsessie met de tijd, met daaruit welhaast logischerwijze voortvloeiende depressies, kwam zijn collectie in het bezit van dat museum ‘Land van Valkenburg’. Wat ook voor de hand lag, omdat Wilmar in die plaats zijn laatste levensjaren had gesleten. Echter, nadat die 22 klokken een reeks van jaren daar onopvallend tentoongesteld waren, kregen ze sinds kort een nieuwe, definitieve bestemming in het Museum “De Locht” in het Noordlimburgse Melderslo, dat voor de ware liefhebbers een must zal zijn. Ook voor die man uit Schinveld die ze nog in Valkenburg hoopte te vinden, maar daar slechts nog de geest van die geniale Jean Wilmar vond, die ambachtsman pur sang die zich staande en in leven hield als de klokkenmaker van Klimmen. In welke hoedanigheid hij velen, waaronder mijn schoonzuster, praktisch hielp zonder dat zij het besef hadden welk uniek fenomeen zij voor zich hadden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De klokkenmaker van Klimmen

  1. sjoerd zegt:

    De tijd is een fenomeen op zich… Mijn vader noemde zich ook klokkenmaker, hij repareerde de klok van mijn opa, die daarna drie keer per dag moest opstaan…
    Hij is helaas overleden, net als zijn schoonvader

  2. Als je meer wilt weten over Jean Wilmar kijk dan op : http://www.maakeenstijd.nl
    En, of kom zondagmiddag 8 februari naar museum de Locht in Melderslo, dan kan ik je alles vertellen over de klokken van Jean Wilmar.
    Groeten Toon Michiels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s