Loesje Hamel

Hoewel ze artistiek gezien beslist geen hoogvlieger was, had ze toch wel zoveel uitstraling en aanwezigheid dat ze een dragende kracht kon worden in de Nederlandse en nog meer loesde Amsterdamse scene die richting en vorm gaf aan het levensgevoel van de zestiger jaren. Misschien was Loesje Hamel, fotomodel, mannequin en cabaretière, er wel het symbool en tegelijk ook de verpersoonlijking van. Want met haar relaties met Jan Cremer en Wally Tax trof ze niet alleen de twee sleutelfiguren van die ommezwaai in die levenshouding, ze identificeerde zich daar aldus ook mee en gaf zelf zo net zo’n krachtig signaal. Dat versterkte zich nog alleen maar door haar vooraanstaande rol in Shaffy Chantant en doordat ze zich ook tot de inner circle van Ramses Shaffy mocht rekenen. Het heeft allemaal niet zo lang voor haar mogen duren. Want in 1974 overleed Loesje Hamel op 35 – jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zij leeft nog altijd voort doordat zij haar stem mocht lenen aan de befaamde ‘Shaffy Cantate’, die zijn legendarische status zoveel jaar na dato nog altijd bevestigd ziet in een plaats in de jaarlijkse Top 2000.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Loesje Hamel

  1. sjoerd zegt:

    Loes zit er bij mij nog wel in. Niet alleen door Ramses Shaffy.

  2. In juni komt een rijk geïllustreerde biografie van haar uit: Loes Hamel – model • actrice • vrijbuiter. Die werpt een veel breder licht op haar leven. Met groet, Bart Lankester.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s