De stilte in en rond mij

De volgende ontboezeming zal zonder twijfel voer voor psychologen opleveren. Het zij zo en ik kan er niet wakker van liggen. Zover ben ik inmiddels wel gekomen dat ik weet welk deel van de façade die we rond ons hebben opgetrokken, ik kan laten vallen zonder dat dat me kwetsbaarder zou maken of doen voelen. Dat heeft het webloggen mij in elk geval gegeven, die vaardigheid, dat gevoel om af te wegen of het al of niet dienstig is om aan bepaalde gemoedsbewegingen min of meer ruimte en ruchtbaarheid te geven. Vandaar dat het mij nu ook weinig moeite kost om te vertellen dat ik momenteel als nooit tevoren de stilte als zodanig ben gaan waarderen. Mogelijk dat het de vertaling is van de stilte of de behoefte eraan die zich in mij voortdurender manifesteert. Was ik tot voor een paar jaar toch in zekere zin de ongedurigheid zelf, zonder dat dat naar buiten trad, maar des te meer in mij opspeelde, nu is het stil in mij geworden. Wonderlijk moet dat voor deze en gene zijn die mij gekend hebben als een man voor wie de muziek vooral moest blijven spelen. Stond de radio niet aan, dan was op zijn minst de CD – speler zijn werk aan het doen. Het was nooit stil in mijn huis.

Waarschijnlijk ook omdat ik wat afleiding en muzikaal amusement wilde, in een tijd – en dat zijn toch vier, vijf jaar geweest – dat er de nodige stormen om ons gezin raasden en veel bij mij terecht kwam, omdat het nu eenmaal zo was en niet anders kon. Ik leefde zonder dat ik zelfs mocht beseffen dat ik geleefd werd. Waardoor die muziek, die radio daar gewoon bij hoorden, niet ter discussie stonden omdat ze het decor vormden voor alle sores en bezigheden, die aldus alleen maar hun vorm konden krijgen. Met en met en vooral ongemerkt is dat in zijn tegendeel gaan verkeren, met het overlijden van mijn vrouw als het onmiskenbaar scharnierpunt in het proces dat zich voortdurend in mij voltrok en dat nu op een punt is uitgekomen dat ik konklusies trek waarover ikzelf misschien wel het meest verbaasd zou kunnen zijn, als ik van mijzelf niet beter had geweten en het ook niet had voelen aankomen. Vandaar dat ik de verwondering aan anderen overlaat, terwijl ik mijzelf met welbehagen koester in de stilte die mij omgeeft als ik alleen en in mijn eentje ben, maar die voor alles in mij heerst. Niets fijner dan dat op zo’n moment, ervaar ik regelmatig, waardoor het tegelijk des te mooier is om de muziek en de warmte bij en van anderen te ondergaan. Het genieten van die tegenstelling brengt en houdt mij in balans, hoewel de stilte in en om mij voor mij gemaakt konden zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op De stilte in en rond mij

 1. Dhyan zegt:

  Herkenbaar.

 2. sjoerd zegt:

  Voor mij hoeft er ook niets op de achtergrond te zijn. Ik kan me heel goed in stilte wentelen.

 3. Ximaar zegt:

  Hier lees ik (waarschijnlijk onbedoeld) iets buddhistisch, yoga-achtigs en/of kloosterachtigs in. Zelf run ik 14 jaar een 1-persoonshuishouden en kan ook genieten van de stilte in m’n huis. Vooral na een vakantie in hotels, waar het zelfs in de allerduurste gehoriger is. Hier in de duinen zijn plekken waar geen verkeer te horen is, behalve af en toe vliegtuigen. Ook dat is een prima manier om goed tot jezelf te kunnen komen. Ik ben een echte muziekluisteraar en wil dat dus niet op de achtergrond horen, maar op de voorgrond. Als ik iets anders doe staat er geen achtergrondgeluid aan. Probleem is wel dat ik muziek intensiever beluister en er sneller mee klaar ben. Voor een 3de keer hetzelfde opzetten kan alleen als daar een paar jaar tussen zit. 😉

 4. Jolie zegt:

  Laat die psychologen die daar rauwkost van maken maar zitten.. Die hebben het zelf nooit ervaren.. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s