Kunst in Barcelona

Hoewel reisgidsen, websites en alle overig informatiemateriaal anders suggereren, is er in Barcelona veel meer aan kunst en spannende architectuur te genieten dan alleen maar het werk waar de naam van Gaudi aan verbonden is. Er zijn bepaald grotere kunstenaars die in deze stad geleefd en gewerkt hebben. Denk alleen al aan Miro, Picasso, Tapiès en Dali, die hier hun sporen echt hebben nagelaten en voor wie dan ook serieuze musea zijn op – en ingericht, zij het dat er, als het om Dali gaat, toch zo’n honderd kilometer noordelijker gereisd zal moeten worden, naar Figueras. Worden deze locale artistieke helden, die Gaudi op zijn minst naar de kroon steken, al ruimschoots in ere gehouden, in Barcelona blijkt het klimaat voor de hedendaagse kunst daarnaast opvallend goed en mild gestemd.

043 054062

De vele uitingen zijn daar een getuigenis van op alle mogelijke plaatsen in de stad, hoewel toch het meest prominent aan de strandpromenade, tussen de daar ruimschoots aanwezige moderne architectuur. Ook hier heeft Miro zijn plaats gekregen, naast grootheden als Frank Gehry en de Nederlander Auke de Vries. Hoewel ook hier een opsomming eigenlijk nauwelijks mogelijk is gezien de vele architectonische, bouwkundige en artistieke hoogstandjes die met name langs die kustlijn zo opvallend mogen en kunnen schitteren en waaraan nauwelijks woorden gewijd hoeven te worden. Omdat het beter is om de beelden ervan te laten spreken en zo steeds weer van hun schoonheid te genieten, als ze daar in hun bijna vanzelfsprekend schoonheid haast spectaculair aanwezig blijken te zijn.

099058 104059

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kunst in Barcelona

  1. sjoerd zegt:

    Het lijkt me een mooie stad, alleen Berlijn trekt aan me…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s