Terug uit Barcelona

Om eerlijk te zijn ben ik vierentwintig uur nadat ik weer op Nederlandse bodem terugkeerde, nog altijd aan het landen. Met mijn hoofd en met mijn hart. Omdat het mij ondanks dat vijf dagen maar vijf dagen zijn, best moeite kost om mij los te maken van de warmte, de uitbundigheid en de schoonheid van Barcelona. Vraag mij op dit moment nog niet met een rationeel verhaal over het verblijf in die stad te komen. Ik zit nog te zeer gevangen in de sfeer van overrompeling die de eerste ontmoeting met haar bij mij teweeg heeft gebracht. Wat ik zeker weet, is dat alle opgedane indrukken mijn verwachtingen verre hebben overtroffen, terwijl die door alle jubel al behoorlijk hooggestemd waren. Dus is het nu nog lastig voor mij om een echt verantwoorde selectie daaruit te maken en lijkt het zelfs een beter idee om op de eerste plaats enkele negatieve ervaringen en beelden te vermelden.Dan hebben we dat namelijk gehad en hoeven we daarover dus niet meer te praten. Zodat vervolgens de nadruk gelegd kan worden op alles wat echt imponeerde, maar dat momenteel alleen nog beklijven moet. Daar schijnen minder positieve indrukken toch korter over te doen. Mogelijk omdat je ze zo snel mogelijk wilt vergeten. Wat voor mij zeker geldt voor alle tumult waarmee je geconfronteerd wordt op die straat aller straten in Barcelona, de Ramblas, maar die wat mij betreft zo uit het stadsplan geschrapt zou kunnen worden. Omdat het verder totaal niets brengt of het gekrioel van mensen zou als een attractie moeten gelden.

Precies zo kan wat mij betreft ook de kathedraal uit alle baedekers en Lonely Planets verwijderd worden, om exact dezelfde reden die elke poging tot bezichtiging vruchteloos maakt. Over het openbaar vervoer, en dan met name over het metrosysteem, valt eveneens een en ander te zeggen, met de opmerking vooraf dat de accuratesse, de betrouwbaarheid onberispelijk is en ook met de tarieven niets mis is. Desondanks zijn er twee minpuntjes die de Barcelonese ondergrondse toch niet altijd dat aantrekkelijke middel maken om je in de stad te verplaatsen. Allereerst liggen de respektievelijke metrostations ver uiteen, met als gevolg dat je om van die vorm van openbaar vervoer gebruik te maken, toch snel vijftien tot twintig minuten moet lopen voordat je op een instappunt bent. Met als volgend bezwaar dat op die stations waar op andere lijnen overgestapt moet worden, ondergronds en bij vaker hoge temperaturen forse afstanden moeten worden afgelegd, en nogal eens zo’n tien minuten moet worden gelopen. Wat dan zo’n minpuntje is dat er beter niet kon zijn, maar in feite onvermijdelijk is en mij in elk geval opviel zonder afbreuk te doen aan mijn enthousiasme over deze geweldige, bruisende stad. Waaraan ik dan ook de komende dagen hier graag uiting zal geven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Terug uit Barcelona

  1. Mack zegt:

    Ik was er vorig jaar voor het eerst. Ben benieuwd naar wat je precies zo mooi vindt. Bij mij kan het ook aan het gezelschap gelegen hebben, maar ik was niet onder de indruk van de stad.

  2. Margo zegt:

    Ik ken Barcelona niet, nooit geweest. Ik ken heel Spanje nauwelijks, ben er nu voor de tweede keer geweest. En dat was in Andalucia, Granada. Grote steden meid ik liever vanwege de drukte en (vaak) hitte. Ik ben dus ook benieuwd naar je bevindingen.

  3. Margo zegt:

    Jeetje dat moet natuurlijk zijn mijd! (Ik ga me schamen!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s