Het Sittardse Oktoberfeest

Het gaat allang niet meer aan om de schouders op te halen voor het Oktoberfeest zoals dat in Sittard wordt gevierd. Nu de tiende editie ervan op uitbreken staat, kan al aarzelend gesproken worden van een beginnende traditie en van een evenement dat zo waar wortel lijkt te gaan schieten in de regionale en locale cultuur. Hoewel het dus nog in de verste verte niet in de buurt van het streekerfgoed komt, zijn er toch al van die Sittardse gemeente-ambtenaren, uitvinders als ze zich van dit hele gebeuren wanen, welke nu al in die richting durven te denken. Hoewel met evenveel recht door een willekeurige buitenstaander de vraag gesteld kan worden of het hen niet lichtelijk naar het hoofd is gestegen, omdat dat Oktoberfeest toch gewoon een bier – en zuipfeest is. Niet meer en niet minder, waarbij enkele getallen die stelling ook nog eens ondersteunen. Want met zo’n twintigduizend bezoekers, zeventien eetkramen, vier feestpaviljoens en tienduizend bierpullen die doorlopend geleegd en gevuld worden, kan er toch moeilijk van iets anders gesproken worden. Ook al zien de geestelijke vaders van dat hele festijn het liever anders en beweren en denken ze haast het tegengestelde als ze niet ophouden te benadrukken dat het hele festijn op de eerste plaats een economische meerwaarde heeft voor de stad. Met bakkers, chocolatiers, kappers en hotels die het er maar druk mee hebben om al die feestgangers uit het hele land, uit België en Duitsland, met open armen te ontvangen.

Waardoor dus per slot van rekening ook een maatschappelijk rendement aan het evenement toegekend kan worden, aldus nog altijd die ambtenaren. Dankzij de euro’s die verenigingen aan het Oktoberfeest verdienen doordat zij hun medewerking in zoveel opzichten eraan verlenen. Met op de achtergrond steeds de gemeente die voor de kwaliteit waakt, van met name het te tappen bier. Waarvoor dan ook aan alle vrijwilligers een gratis cursus biertappen wordt gegeven. Wat dan ook nog met een stalen gezicht wordt verkondigd alsof dat een kerntaak van de gemeente zou zijn. En zo blijkt dus alles kennelijk mogelijk als je aan de wieg staat van zo’n feest dat in feite alleen bedoeld is om mensen te laten zuipen en geld in vele laadjes te brengen. Vooral dankzij alle ambtelijke enthousiasme die natuurlijk wordt geuit tegen beter weten in. Omdat het gros van de mensen niet op het hoofd gevallen of stapelgek is en zich helemaal geen rad voor ogen laat draaien. Zeker niet tegen de achtergrond dat gemeenten steeds dunnere budgetten krijgen ondanks een groeiend takenpakket en toenemende verantwoordelijkheden. Denk aan de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. In welk licht bezien deze Sittardse exercitie op gemeenteniveau met betrekking tot dat Oktoberfeest, overbodig als dat in alle toonaarden en uitingen is, op zijn zachtst gezegd wonderlijk, om niet te zeggen volkomen ongewenst en ongeloofwaardig genoemd mag worden. In feite te bezopen voor woorden is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Sittardse Oktoberfeest

  1. sjoerd zegt:

    De gemeente doet er alles aan om bezoekers te trekken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s